Καινοτόμο επίθεμα συνεισφέρει στην αποκατάσταση της καρδιάς μετά από έμφραγμα!

Σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών από το Κολέγιο Imperial του Λονδίνου, δημιουργήθηκε ένα πρωτοποριακό επίθεμα που περιέχει εκατομμύρια ζώντα, παλλόμενα βλαστικά κύτταρα, τα οποία έχουν σκοπό να επιδιορθώσουν τις βλάβες που προκαλεί το έμφραγμα στον καρδιακό μυ.

Το πρωτοποριακό επίθεμα περιέχει χημικές ουσίες που αναπλάθουν και αναγεννούν τα υπάρχοντα καρδιακά κύτταρα, έχει διαστάσεις 3x2 εκατοστά και αναπτύχθηκε σε εργαστηριακές συνθήκες, έχοντας ως βάση δείγμα βλαστικών κυττάρων από ασθενή.  Στην συνέχεια ακολουθείται μια ειδική διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει την τοποθέτηση του επιθέματος πάνω στην καρδιά και την εξέλιξή του σε λειτουργικό μυ. Οι ειδικοί προσπαθώντας να εξηγήσουν ακόμα καλύτερα τη λειτουργία του, τονίζουν πως το επίθεμα αυτό περιέχει χημικές ουσίες που αναπλάθουν και αναγεννούν τα υπάρχοντα καρδιακά κύτταρα.

Τα πρώτα πειράματα έγιναν σε κουνέλια όπου και αποδείχτηκε πως το επίθεμα αυτό είναι ασφαλές ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν και κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που έγινε σε συνέδριο της Βρετανικής Καρδιαγγειακής Εταιρείας στο Μάντσεστερ. Ο στόχος των ειδικών έχει σκοπό  να επιδιορθώσει τις βλάβες που προκαλεί το έμφραγμα και έτσι να αποτρέψει την καρδιακή ανεπάρκεια.

«Ελπίζουμε στο μέλλον να μπορούμε να τοποθετούμε το επίθεμα στην τραυματισμένη καρδιά έπειτα από ένα έμφραγμα και μαζί με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή να επιδιορθώνονται οι βλάβες και να αποτρέπεται ο κίνδυνος εκδήλωσης καρδιακής ανεπάρκειας», εξήγησε ο καθηγητής Richard Jabbour.

Μοιραστείτε το