Πώς η παχυσαρκία σε παιδιά και εφήβους πυροδοτεί ψυχικές διαταραχές;

H παχυσαρκία στην παιδική και εφηβική ηλικία είναι ένα σοβαρό ζήτημα υγείας που αφορά αρκετές αναπτυγμένες χώρες, παρά την ενημέρωση και την πληθώρα υγιεινών διατροφικών επιλογών. Έχει διαπιστωθεί πως μεγάλο ποσοστό εφήβων στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν αυξημένο άγχος λόγω του περιττού βάρους, ωστόσο, η σύνδεση με την παχυσαρκία παραμένει ασαφής.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, περίπου 3,2 εκατομμύρια έφηβοι, δηλαδή το 13,3% του πληθυσμού της χώρας, εκδήλωσαν τουλάχιστον ένα σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο το 2017. Από αυτούς, όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με το βάρος τους, είναι πιο επιρρεπείς στις ψυχικές διαταραχές, σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, στη Στοκχόλμη, οι οποίοι παρουσίασαν τα ευρήματα σχετικής μελέτης στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία, στη Γλασκόβη.

Οι ερευνητές με επικεφαλής την Louise Lindberg είχαν πρόσβαση σε ένα τεράστιο ιατρικό αρχείο 12.507 παιδιών και εφήβων (6 έως 17 ετών), το Μητρώο Αντιμετώπισης Παιδικής Παχυσαρκίας της Σουηδίας για μια δεκαετία (2005 έως 2015). Οι ειδικοί σύγκριναν τα παιδιά αυτά με 60.063 παιδιά φυσιολογικού βάρους και αντίστοιχου οικονομικού και κοινωνικού υπόβαθρου. Το συμπέρασμά τους έδειξε πως 4.320 παιδιά υπέφεραν από κατάθλιψη ή άγχος για μια μέση περίοδο 4,5 ετών.

Πώς κυμαίνεται το ποσοστό των κοριτσιών και των αγοριών

Η ανάλυση έδειξε πως το ποσοστό των παχύσαρκων κοριτσιών με προβλήματα ψυχικής υγείας ήταν 5% υψηλότερο από τα κορίτσια με κανονικό βάρος. Πιο συγκεκριμένα, το 11,6% των κοριτσιών στην παιδική ηλικία και στην εφηβεία που είχαν κατάθλιψη ή άγχος ήταν παχύσαρκα, ενώ μόλις 6% των παιδιών με φυσιολογικό βάρος αντιμετώπιζαν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Τα νούμερα για τα αγόρια έδειξαν πως, από τα παχύσαρκα αγόρια, το 8% διαγνώστηκε με κατάθλιψη ή άγχος, ενώ μόλις 4,1% των αγοριών με φυσιολογικό βάρος είχαν πρόβλημα ψυχικής υγείας.

Ο κίνδυνος άγχους και κατάθλιψης ήταν κατά 43% υψηλότερος στα παχύσαρκα κορίτσια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα αγόρια έφτανε το 33%.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι θα πρέπει να ληφθεί υπ’όψιν πως οι περιορισμοί της μελέτης είναι πολλοί, καθώς δεν μελετήθηκαν παράγοντες όπως το ύψος, η σοβαρότητα των προβλημάτων ψυχικής υγείας αλλά και τα μη διαγνωσμένα προβλήματα υγείας.

Και άλλες έρευνες επιβεβαιώνουν τα συμπεράσματα της τωρινής μελέτης

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ και του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου συμφωνούν με την παραπάνω μελέτη καθώς και η δική τους έρευνα κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος. Η μελέτη τους μάλιστα παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο.

Οι ερευνητές μελέτησαν 17.215 παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ 2000-2002 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά που ήταν παχύσαρκα στην ηλικία των 7 ετών, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ψυχολογικά προβλήματα μετά την ηλικία των 11 ετών. Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του βάρους μέχρι την ηλικία των 14 ετών.

Υπολογίζεται πως το 1/5 των παιδιών που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της παχυσαρκίας, εκδηλώνουν συναισθηματική δυσφορία μέχρι την εφηβεία. Οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη να παρθούν μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος καθώς η παχυσαρκία είναι ένα πρόβλημα με πολλές και επικίνδυνες διαστάσεις για την παιδική αλλά και την ενήλικη ζωή.

Μοιραστείτε το