ΠΟΥ: H άνοια θα αποτελέσει ακόμα μεγαλύτερη απειλή στο μέλλον!

H άνοια καλπάζει και στο μέλλον θα απασχολήσει ακόμα περισσότερο την ιατρική κοινότητα σε όλον τον κόσμο. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θα πάσχουν από κάποια μορφή άνοιας,  αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2050.

Η ασπίδα που μπορεί να ανακόψει αυτήν την δυσάρεστη εξέλιξη είναι η στροφή προς τον υγιεινό τρόπο ζωής. Η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής, η τακτική άσκηση, ο έλεγχος του διαβήτη και της χοληστερίνης  είναι μόνο μερικές από τις κινήσεις που μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό και τον εγκέφαλο να διατηρηθούν υγιείς.

 «Τα επιστημονικά στοιχεία που συλλέχθηκαν επιβεβαιώνουν αυτό που υποψιαζόμασταν εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα, ότι δηλαδή αυτό που είναι καλό για την καρδιά είναι καλό και για τον εγκέφαλο», επισημαίνει ο διευθυντής του ΠΟΥ δρ Τέντρος Αντχάνομ σε ανακοίνωση. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι στο σύνολο του πληθυσμού, μεταξύ 5 και 8% των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω, εκδηλώνουν άνοια κάποια στιγμή.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Aυτά είναι τα δεδομένα για την άνοια

Η άνοια είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας που αφορά περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο αριθμός αυτός θα τριπλασιαστεί έως το 2050, για να πλήξει 152 εκατομμύρια ανθρώπους, προειδοποιεί ο ΠΟΥ. Ειδικά η νόσος Αλτσχάιμερ που ανήκει στο φάσμα της άνοιας θεωρείται σήμερα υπεύθυνη για το 60 με 70% των κρουσμάτων.

Η ηλικία είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου της έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών αλλά η άνοια «δεν είναι μια φυσική ή αναπόφευκτη συνέπεια της γήρανσης», επισημαίνει ο ΠΟΥ. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για την άνοια που μπορούμε να αλλάξουμε», εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου η δρ Νίρτζα Τσουρντάι του τμήματος Ψυχικής Υγείας του ΠΟΥ.

Γιατί όμως εκδηλώνεται η άνοια; H απάντηση δεν είναι ακόμα σαφής αλλά οι ειδικοί επισημαίνουν πως παράγοντες όπως η έλλειψη σωματικής άσκησης, το κάπνισμα, η μη ισορροπημένη διατροφή και η συχνή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να λειτουργήσουν επιβαρυντικά. Ορισμένες διαταραχές, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη, η παχυσαρκία και η κατάθλιψη, συνδέονται με έναν αυξημένο κίνδυνο άνοιας. Άλλοι τροποποιητικοί παράγοντες κινδύνου είναι η «κοινωνική απομόνωση και η έλλειψη πνευματικής άσκησης», διευκρινίζει ο ΠΟΥ απευθύνοντας έκκληση για εφαρμογή μιας δημόσιας στρατηγικής για την πρόληψη της νόσου.

Το παγκόσμιο κόστος της άνοιας

Η άνοια είναι σίγουρο πως δημιουργεί επιπρόσθετα κόστη για τις οικογένειες που έχουν ανθρώπους που πάσχουν , για τα συστήματα υγείας αλλά και απώλεια παραγωγικότητας για τις οικονομίες, σύμφωνα με τα στατιστικά του ΠΟΥ. Το 2015, το παγκόσμιο κοινωνικό κόστος της άνοιας υπολογίσθηκε σε 818 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, δηλαδή στο 1,1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) ενώ αναμένεται να αυξηθεί στα δύο τρισεκατομμύρια δολάρια το 2030.

Μοιραστείτε το