Αυξάνονται οι ανάγκες για ανακουφιστική φροντίδα σε ασθενείς με σοβαρές παθήσεις σε όλον τον κόσμο

Δυσοίωνα είναι τα στατιστικά για όσους πάσχουν από απειλητικές ασθένειες καθώς αποδεικνύεται πως ο αριθμός των ανθρώπων που  θα πεθάνουν από κάποια σοβαρή πάθηση και έχουν ανάγκη ανακουφιστικής φροντίδας, σχεδόν θα διπλασιαστεί μέσα στις επόμενες τέσσερις δεκαετίες.

Η ανακουφιστική/παρηγορική φροντίδα είναι η ειδικότητα που διαχειρίζεται χρόνιους ασθενείς και ασθενείς που βρίσκονται σε τελικό στάδιο νόσου, της οποίας η πρόγνωση είναι ορισμένη και κύριος στόχος είναι η ολοκληρωμένη φροντίδα και η αναβάθμιση της ποιότητα ζωής τους (π.χ ασθένειες όπως ο καρκίνος, το ΑΙDS, τα εγκεφαλικά επεισόδια κ.α).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ανέφερε πως η ανακουφιστική/παρηγορική ιατρική είναι μια «ενεργή ολοκληρωμένη φροντίδα των ασθενών, των οποίων η νόσος δεν ανταποκρίνεται σε ριζική θεραπευτική αγωγή» και επισήμανε πόσο σημαντική είναι η στήριξη στους ασθενείς αυτούς αλλά και στις οικογένειές τους.

Τα στοιχεία της έρευνας από τη Μ.Βρετανία

Με βάση όσα υποστηρίζουν Βρετανοί επιστήμονες, προβλέπεται πως μέχρι το 2060, κάθε χρόνο, περίπου 48 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθαίνουν παγκοσμίως από σοβαρή πάθηση (το 47% όλων των θανάτων διεθνώς) και θα χρειάζονται ανακουφιστική φροντίδα για να μην υποφέρουν. Ο αριθμός των ασθενών αυτών το 2060 αναμένεται να είναι αυξημένος κατά 87% έναντι του 2016, ενώ η πλειονότητα (83%) των ανθρώπων αυτών θα βρίσκονται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Οι ερευνητές του King's College του Λονδίνου, με επικεφαλής τη δρα Κάθριν Σλίμαν,  δημοσίευσαν τα στοιχεία της έρευνας στο ιατρικό περιοδικό για θέματα διεθνούς υγείας "The Lancet Global Health". Μάλιστα πρόκειται για τη πρώτη φορά που μια επιστημονική μελέτη κάνει προβλέψεις που αφορούν όλον τον κόσμο, σχετικά με τις αυξημένες μελλοντικές ανάγκες σε ανακουφιστική φροντίδα (Palliative Care).

Δυστυχώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι στο τελευταίο στάδιο της ζωής οι πόνοι και οι ταλαιπωρίες λόγω διαφόρων σοβαρών ασθενειών θα αυξηθούν σε όλες τις ηπείρους, με τη μεγαλύτερη αύξηση (155% μεταξύ 2016-2060) να αναμένεται στις φτωχές χώρες, ενώ στις πλούσιες χώρες η αύξηση προβλέπεται μικρότερη (57%).

Η ηλικιακή ομάδα άνω των 70 ετών είναι αυτή στην οποία παρουσιάζεται η μεγαλύτερη αύξηση. Η βασική αιτία για τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των ασθενών με ανάγκη ανακουφιστικής/παρηγορητικής φροντίδας θα είναι η αύξηση στους θανάτους από καρκίνο (109% μεταξύ 2016-2060) και στα περιστατικά άνοιας (αύξηση 264% μέσα στην επόμενη 40ετία).

«Η άμεση διεθνής δράση για την ενσωμάτωση της ανακουφιστικής φροντίδας στα συστήματα υγείας αποτελεί ηθική και οικονομική επιταγή. Η ανακουφιστική φροντίδα μπορεί να απαλύνει την ταλαιπωρία των ασθενών και των οικογενειών τους, καθώς επίσης και να εξοικονομήσει χρήματα για τα συστήματα υγείας και την κοινωνία», δήλωσε η Σλίμαν.

Και ο καθηγητής Ρίτσαρντ Χάρντινγκ  σχολίασε τα συμπεράσματα της έρευνας λέγοντας πως «μόνο το 14% των ανθρώπων που χρειάζονται ανακουφιστική φροντίδα παγκοσμίως, την έχουν, και οι περισσότεροι από αυτούς ζουν σε χώρες υψηλού εισοδήματος. Η κοινωνία έχει καθήκον να παρέχει τέτοια φροντίδα σε όλους στις τελευταίες στιγμές της ζωής τους», πρόσθεσε.

Μοιραστείτε το