Αλλεργική ρινίτιδα: τι πρέπει να μάθετε για να μην υποφέρετε!

Η αλλεργική ρινίτιδα ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους, ειδικά τους ανοιξιάτικους μήνες. Πρόκειται για μία φλεγμονή στη μύτη που δημιουργείται όταν ο οργανισμός έρθει σε επαφή με το υπεύθυνο αλλεργιογόνο, την οποία εκλαμβάνει ως ξένη και έτσι, αρχίζει να παράγει αντισώματα εναντίον της. Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να χαρακτηριστεί ως εποχιακή ή χρόνια, ανάλογα με το αίτιο και τη διάρκεια εκδήλωσης των συμπτωμάτων.

Με βάση τους ειδικούς, η πιο συχνή αιτία αλλεργική ρινίτιδας είναι η έκθεση στη γύρη, στα ακάρεα, στη σκόνη καθώς και σε ορισμένους μύκητες ή ζώα (γάτα ή σκύλο).

Συνήθως τα συμπτώματα περιλαμβάνουν καταρροή, μπούκωμα, φτέρνισμα, πονοκέφαλο, δακρύρροια, κνησμό, ερεθισμένα και ξηρά μάτια, ξηρό λαιμό και τάση για υπνηλία. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις που ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων που ταλαιπωρούνται από αλλεργική ρινίτιδα εκδηλώσουν άσθμα και δύσπνοια.

Ο ΩΡΛ είναι ο κατάλληλος ειδικός για να πιστοποιήσει αν όντως αυτή η κατάσταση οφείλεται στην αλλεργική ρινίτιδα, με μέσα τη ρινοσκόπηση, την κλινική εξέταση, τον αιματολογικό έλεγχο για ανίχνευση αλλεργιογόνων και τα ειδικά δερματικά τεστ. Αν διαπιστωθεί πως η αλλεργική ρινίτιδα είναι η αιτία πίσω από τα ενοχλητικά συμπτώματα, συνήθως χορηγείται κορτιζόνη και αντιισταμινικά. Όμως, επειδή κάθε περίπτωση διαφέρει, κάθε ασθενής θα πρέπει να λαμβάνει αγωγή που απευθύνεται στον ίδιο και έχει δοθεί αποκλειστικά για τις δικές του ανάγκες.

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι το γεγονός πως δεν πρέπει να καθυστερεί η επίσκεψη στον ειδικό καθώς υπάρχει ο κίνδυνος το πρόβλημα να γίνει χρόνιο και έτσι, να οδηγήσει σε μια πιο σοβαρής μορφής πάθηση, το βρογχικό άσθμα.

Υπάρχει τρόπος να προλάβει κάποιος την εμφάνιση της αλλεργικής ρινίτιδας;

H απάντηση έχει να κάνει με την επιρροή από τον σύγχρονο τρόπο ζωής και το μολυσμένο περιβάλλον. Για παράδειγμα, η διατροφή παίζει ουσιαστικό ρόλο στην εμφάνιση της αλλεργίας. Είναι γεγονός ότι η ισορροπημένη διατροφή ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και χαρίζει ευεξία. Ένα δυνατό ανοσοποιητικό αποτελεί ασπίδα για οποιουδήποτε είδους αλλεργία, οπότε δεν πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιο σας τα λαχανικά, τα φρέσκα φρούτα, τα όσπρια και τα ψάρια.

Έχει αποδειχτεί πως και η καλή φυσική κατάσταση παίζει ρόλο. Η άσκηση, ειδικά αν γίνεται έξω στη φύση, θα σας βοηθήσει να βελτιώσεις την υγεία των πνευμόνων και την αναπνευστική σας λειτουργία, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει και την ομαλή κυκλοφορία του αίματός σας.

Προσοχή και στην κατάχρηση των καθαριστικών. Το υπερβολικά αποστειρωμένο περιβάλλον αυξάνει τα ποσοστά αλλεργιών και ευαισθησίας σε περιβαλλοντικές ή άλλες ουσίες. Φροντίστε την υγιεινή του χώρου που ζείτε, χωρίς να υπερβάλετε και χωρίς να γίνεστε υποχόνδριοι.

Μοιραστείτε το