Εφαρμογή σε κινητά θα αναγνωρίζει έγκαιρα την ωτίτιδα στα παιδιά!

Η ωτίτιδα είναι συχνή πάθηση ανάμεσα στα μικρά παιδιά, τα αυτιά των οποίων είναι πολύ ευαίσθητα στις μολύνσεις. Η ωτίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί με ασαφή συμπτώματα στην αρχή (π.χ. μόνο πυρετός) ενώ όσο πιο μικρό είναι το παιδί, τόσο πιο δύσκολο είναι να υποδείξει έγκαιρα που ακριβώς πονάει.

Αυτό έλαβε υπόψη μια ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ και δημιούργησε την πρώτη εφαρμογή/app η οποία μπορεί να διαγνώσει τις μολύνσεις των αυτιών στα παιδιά, εκπέμποντας ένα ανεπαίσθητο ήχο και ακούγοντας τον τρόπο με τον οποίο ο ήχος αντανακλάται πίσω,

Για να λειτουργήσει η εφαρμογή (application), το μόνο που χρειάζεται είναι ένα smartphone κι ένα χωνί από διπλωμένο χαρτί. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», η νέα εφαρμογή ανιχνεύει με ποσοστό ακρίβειας 85% κατά πόσο υπάρχει υγρό πίσω από το τύμπανο του αυτιού.

Η εφαρμογή, που έρχεται να λύσει αυτό το πρόβλημα και δημιουργήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Σιάμ Γκολακότα και τον Τζάστιν Τσαν, εκπέμπει ένα συνεχόμενο ήχο διάρκειας μόλις 150 χιλιοστών του δευτερολέπτου μέσω του χάρτινου χωνιού, το οποίο τοποθετείται κοντά στο αυτί. Τόσο οι οξείες όσο και οι χρόνιες λοιμώξεις του αυτιού δημιουργούν υγρό πίσω από το τύμπανο, με αποτέλεσμα ο ήχος που κανονικά θα δονούσε το τύμπανο, να ανακλάται πίσω απαράλλαχτος.

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή

Πίσω από την εφαρμογή κρύβεται ένας αλγόριθμος που σκοπό έχει «διαβάσει» τον ήχο και ο οποίος έχει ελεγχθεί σε παιδιά ηλικίας  από 18 μηνών έως 17 ετών. Η, κατά 85% διαγνωστική αποτελεσματικότητά της, όσον αφορά την ύπαρξη υγρού λόγω της λοίμωξης, φανερώνεται από τη σύγκριση της με εξειδικευμένες ιατρικές μεθόδους όπως είναι το τυμπανόγραμμα.

Για να χρησιμοποιήσει κάποιος την εφαρμογή, αρκεί να έχει στη διάθεσή του ένα οποιοδήποτε είδος smartphone καθώς και ένα απλό χαρτί. Η καινοτομία της εφαρμογής είναι η εύκολη χρήση της που απευθύνεται σε όλους τους γονείς και δεν έχει βαθμό δυσκολίας. Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία διαφορά στην ακρίβεια ανάμεσα στους ωτορινολαρυγγολόγους και στους γονείς που δοκίμασαν μόνοι τους την εφαρμογή στα παιδιά τους.

Πάντως, η εφαρμογή πρέπει να εγκριθεί πρώτα από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, κάτι που αναμένεται έως το τέλος του έτους, προτού κυκλοφορήσει με ασφάλεια στην αγορά. Ωστόσο υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη εφαρμογή, αλλά και κάθε εφαρμογή αυτού του τύπου, δεν υποκαθιστά τον παιδίατρο. Αν οι ενοχλήσεις είναι επίμονες και ο πόνος δε υποχωρεί, θα πρέπει σίγουρα να ζητηθεί ιατρική γνωμάτευση για να αποσαφηνιστεί η αιτία πίσω από αυτά τα συμπτώματα.

Μοιραστείτε το