ΠΟΥ: To σύνδρομο burn out θεωρείται επίσημα ασθένεια

Οι ρυθμοί της δουλειάς είναι σχεδόν παντού εξαιρετικά απαιτητικοί και πολύ κουραστικοί για όλους τους εργαζόμενους. Όταν όμως η κούραση δίνει τη θέση της στην εξάντληση, ο εργαζόμενος είναι ένα βήμα πριν από το σύνδρομο «burn out» δηλ. την εργασιακή εξουθένωση.

Πλέον το γνωστό σύνδρομο υπερκόπωσης , το οποίο έχει επικρατήσει να ονομάζεται «burn out», εντάσσεται στη διεθνή κατάταξη των ασθενειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), χρησιμεύοντας ως βάση για τον καθορισμό των τάσεων και των στατιστικών της υγείας. Η υπερκόπωση στη δουλειά εντάσσεται στην κατηγορία που εξετάζει προβλήματα που συνδέονται με την εργασία ή την ανεργία και θα φέρει στο εξής την κωδική ονομασία QD85.

Ο κατάλογος καταρτίστηκε πρόσφατα από τον ΠΟΥ και βασίζεται στα συμπεράσματα ειδικών της υγείας από όλον τον κόσμο. Υιοθετήθηκε από τα κράτη μέλη του Οργανισμού, που συνεδρίασαν στη Γενεύη, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των ανθρώπων του οργανισμού, «είναι η πρώτη φορά που η επαγγελματική εξουθένωση εντάσσεται στην κατάταξη». Η Κατάταξη των Ασθενειών του ΠΟΥ παρέχει μια κοινή γλώσσα χάρη στην οποία οι επαγγελματίες της υγείας μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες παντού στον κόσμο.

Τι είναι το σύνδρομο «burn out»

Περιγράφεται ως ένα σύνδρομο που προκύπτει από το χρόνιο εργασιακό στρες του οποίου η διαχείριση δεν έγινε με επιτυχία και χαρακτηρίζεται από τρία στοιχεία: ένα αίσθημα εξάντλησης, κυνισμού ή αρνητικά συναισθήματα σε σχέση με τη δουλειά και με τη μειωμένη επαγγελματική αποδοτικότητα. Το σύνδρομο χαρακτηρίζεται από ατελείωτες ώρες δουλειάς, εξαντλητικές υπερωρίες και καθόλου προσωπικό χρόνο ή χρόνο ανάπαυσης.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από το σύνδρομο ισχυρίζονται πως νιώθουν συχνά ανία, τάσεις απομόνωσης από τους συναδέλφους αλλά και τον κοινωνικό περίγυρο, παντελής έλλειψη ικανοποίησης από την επίτευξη εργασιακών στόχων, νεύρα και διαρκή απογοήτευση. Αυτό μεταφράζεται συχνά σε ημικρανίες, αϋπνίες ή αντίθετα τάσεις υπνηλίας, αυξημένη πίεση, κόπωση του οργανισμού και εμφανείς αλλαγές στην όρεξη.

Το πρωτόκολλο του ΠΟΥ διευκρινίζει ότι το burn out «αναφέρεται σε φαινόμενα σχετικά με τον επαγγελματικό περιβάλλον και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την περιγραφή εμπειριών σε άλλους τομείς της ζωής».

Η νέα κατάταξη του ΠΟΥ

Η νέα κατάταξη, που ονομάζεται CIP-11 υιοθετήθηκε επίσημα κατά τη φετινή 72η Παγκόσμια Συνέλευση και θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022. Μάλιστα η νέα, επικαιροποιημένη κατάταξη και νέα κεφάλαια  που αφορούν τη σεξουαλική υγεία.

Επίσης και η διαταραχή όσων είναι εθισμένοι στα βιντεοπαιχνίδια προστέθηκε στην κατηγορία των διαταραχών της εξάρτησης.

Μοιραστείτε το