Γιατί το λίπος στην κοιλιά είναι επικίνδυνο ακόμα και για όσους δεν έχουν προβλήματα βάρους;

Το λίπος γύρω από την κοιλιά δεν είναι μόνο θέμα εμφάνισης αλλά αποτελεί καμπανάκι για την κατάσταση της υγείας μας. Ακόμα και αν κάποιος δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με το βάρος του, το λίπος σε αυτό το σημείο είναι επικίνδυνο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine».

Στη συγκεκριμένη μάλιστα μελέτη αναφέρεται πως όσοι άνθρωποι έχουν κανονικό βάρος, αλλά έχουν  λίπος γύρω από τη μέση τους, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας σε σχέση με όσους είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, αλλά έχουν πιο ομοιόμορφα κατανεμημένο το λίπος σε ολόκληρο το σώμα τους.

Πώς κατέληξαν οι ειδικοί σε αυτό το συμπέρασμα;

Οι ερευνητές προχωρήσαν σε μετα-ανάλυση στοιχείων από επιμέρους έρευνες που στηρίχθηκαν  σε συνολικά 15.184 ενήλικες ηλικίας μεταξύ 18 και 90 ετών. Οι συμμετέχοντες είχαν περίπου 14 χρόνια παρακολούθησης των δεδομένων τους, τα οποία οι ερευνητές χρησιμοποίησαν για να δουν πώς ο κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις και ο συνολικός κίνδυνος θανάτου σχετίζονται με την κατανομή του λίπους, ανεξάρτητα από την ποσοστιαία ποσότητα του λίπους στο σώμα.

Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα άτομα που έχουν κανονικό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), αλλά  μεγάλη αναλογία μέσης-γοφών, έχουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους που έχουν υψηλό ΔΜΣ, αλλά μια πιο ομοιόμορφη κατανομή του λίπους (δηλαδή χαμηλότερη αναλογία μέσης-γοφών).

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως έχουν ενδείξεις και όχι οριστικές αποδείξεις γιατί συμβαίνει αυτό αλλά εικάζουν πως κύριος «υπεύθυνος» είναι το σπλαχνικό λίπος, δηλαδή εκείνο που αποθηκεύεται γύρω από την κοιλιά. Αυτό το λίπος πιστεύεται ότι είναι περισσότερο επικίνδυνο από το υποδόριο καθώς μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή αλλά και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Όσοι πάλι έχουν περιττό βάρος (με βάση τον ΔΜΣ) αλλά ποσότητες υποδόριου λίπους στα ισχία και στα πόδια, δεν αντιμετωπίζουν τόσο αυξημένο κίνδυνο, υποστηρίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Μάλιστα το λίπος που συνδέεται με ένα πιο «υγιές» μεταβολικό προφίλ, μπορεί να εξηγήσει το γεγονός για την απροσδόκητη βελτίωση της επιβίωσης σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα, σε σύγκριση με πιο αδύνατα άτομα που έχουν όμως συσσωρευμένο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς.

Μοιραστείτε το