Μια πρωτεΐνη ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας!

H ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονώδης πάθηση που πλήττει τις αρθρώσεις στο σώμα και προκαλεί οίδημα, πρήξιμο και δυσκαμψία. Υπολογίζεται πως το 1% έως 2% του πληθυσμού πάσχει από την πάθηση, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα ακόμα και στις πιο απλές και καθημερινές κινήσεις.

Περισσότερα στοιχεία για το ζήτημα της αντιμετώπισης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας επιχειρεί να ρίξει η ανακάλυψη νέου βιολογικού μηχανισμού, που προκαλεί τη νόσο. Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει μια πιο αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση της πάθησης στο μέλλον.

Σήμερα είναι γνωστό πως δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο και οι ειδικοί προσπαθούν να σταματήσουν την εξέλιξή της με ειδικά, αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Παρόλ’αυτά, οι μοριακοί μηχανισμοί που προκαλούν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν παραμείνει ακόμη άγνωστοι,σε μεγάλο βαθμό Η κατανόηση αυτών των βιολογικών μηχανισμών είναι κρίσιμη και μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών. Τον εν λόγω μοριακό μηχανισμό ανακάλυψαν ερευνητές του κυβερνητικού, μη-κερδοσκοπικού Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», μαζί με Έλληνες συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, καθώς και ξένους επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της Γάνδης και του Τόκιο.

Τα στοιχεία αυτής της σημαντικής έρευνας έριξαν άπλετο φως στον γρίφο της ασθένειας, αποδεικνύοντας πως η αντίδραση που πυροδοτεί την ασθένεια προέρχεται από το γεγονός ότι μια κατηγορία κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, τα μακροφάγα, πεθαίνουν εξαιτίας του κυτταρικού θανάτου που προκαλεί φλεγμονή. Οι ερευνητές κατάφεραν να αποτρέψουν την εκδήλωση ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μπλοκάροντας τον κυτταρικό θάνατο των μακροφάγων με τη βοήθεια της πρωτεΐνης Α20.

Tα ευρήματα αυτής της συλλογικής έρευνας ανοίγουν νέους, ελπιδοφόρους δρόμους για τους ασθενείς που ταλαιπωρούνται καθημερινά. Ήδη, φαρμακευτικές εταιρείες αναπτύσσουν νέα φάρμακα που αναστέλλουν τον κυτταρικό θάνατο, εκφράζοντας την πεποίθηση πως θα βοηθήσουν τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις.

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας «Nature Cell Biology»,

Μοιραστείτε το