Η κακή διατροφή υπεύθυνη για τους περισσότερους θανάτους σε όλον τον κόσμο!

Σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, η ανθυγιεινή διατροφή ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους στον κόσμο συγκριτικά με άλλες αιτίες θανάτου, όπως το κάπνισα και η υπέρταση.

Τι λένε τα παγκόσμια στατιστικά

Όλοι γνωρίζουν πως μια υγιεινή διατροφή βασίζεται σε τροφές όπως τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης κ.α και στην αποφυγή των επεξεργασμένων τροφών, της ζάχαρης και των τρανς λιπαρών. Με βάση τα παγκόσμια δεδομένα, ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων που σχετίζονται με τη διατροφή (πάνω από του 50% του συνόλου), αφορά την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλατιού (τρία εκατομμύρια θάνατοι ετησίως).

Τα στοιχεία προήλθαν από την έρευνα  130 επιστημόνων από 40 χώρες, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή, Ασκάν Αφσίν, του Ινστιτούτου Μετρικής και Αξιολόγησης της Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet». Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν την πιο ολοκληρωμένη και, σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, ανάλυση της σχέσης διατροφής και υγείας, αναλύοντας στοιχεία για 195 χώρες κατά την περίοδο 1990-2017.

Η μελέτη (μέρος της ευρύτερης έρευνας «Global Burden of Disease»), που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς, εκτιμά ότι η κακή διατροφή ευθυνόταν για 10,9 εκατομμύρια θανάτους το 2017 (το 22% του συνόλου των θανάτων ενηλίκων διεθνώς), έναντι οκτώ εκατομμυρίων θανάτων το 1990.

Για τα ανάγκες της έρευνας μελετήθηκαν άνθρωποι από 195 χώρες και διαπιστώθηκε πως η μεγαλύτερη αναλογία θανάτων λόγω κακής διατροφής υπάρχει στο Ουζμπεκιστάν (892 θάνατοι ανά 100.000), ενώ η μικρότερη στο Ισραήλ (89 θάνατοι ανά 100.000). Ανάμεσα στις χώρες με μεγάλο πληθυσμό, η Αίγυπτος έχει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων λόγω κακής διατροφής (552 ανά 100.000), ενώ η Ιαπωνία το χαμηλότερο (97 ανά 100.000).

Οι κύριες αιτίες θανάτου που έχουν άμεση σχέση με τη διατροφή είναι κατά σειρά:

  • καρδιαγγειακή νόσος (9,5 εκατομμύρια θάνατοι)
  • καρκίνος (913.000)
  • διαβήτης (339.000)

 «Η κακή διατροφή σκοτώνει. Είμαστε ό,τι τρώμε και οι κίνδυνοι αφορούν τους πάντες, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και οικονομικής κατάστασης», δήλωσε ο δρ Αφσίν, ο οποίος τόνισε ότι η νέα μελέτη αναδεικνύει τις συνέπειες της διατροφής πάνω στα χρόνια προβλήματα υγείας, ανεξάρτητα από το πρόβλημα της παχυσαρκίας.

Οι λάθος διατροφικές επιλογές

Με βάση τη διατροφή που ακολουθεί η πλειοψηφία όσων έλαβαν μέρος στη μελέτη, ο κόσμος καταναλώνει μόνο το 12% της συνιστώμενης ποσότητας ξηρών καρπών (τρία γραμμάρια τη μέρα έναντι των 21 γραμμαρίων που συνιστώνται), ενώ αντίθετα πίνει δεκαπλάσια ποσότητα ποτών και ροφημάτων με ζάχαρη (49 γραμμάρια τη μέρα) από τη συνιστώμενη (τρία γραμμάρια). Όσον αφορά το κρέας, διαπιστώθηκε πως καταναλώνεται σχεδόν διπλάσια ποσότητα επεξεργασμένου κρέατος από τη συνιστώμενη (τέσσερα γραμμάρια τη μέρα αντί για δύο) και σχεδόν διπλάσιο αλάτι από το συνιστώμενο (έξι γραμμάρια τη μέρα αντί τρία).

Τι ισχύει για την Ελλάδα

Τα δεδομένα για τη χώρα μας αποδεικνύουν πως υπάρχει πρόοδος και διαχρονική βελτίωση μέσα στο χρονικό διάστημα 1990-2017, παρόλα αυτά η θέση της στην παγκόσμια κατάταξη εμφανίζει σημαντική υποχώρηση, επειδή προφανώς άλλες χώρες σημείωσαν αναλογικά ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση.

Έτσι, η Ελλάδα το 1990 ήταν 16η διεθνώς με περίπου 248 «διατροφικούς» θανάτους ανά 100.000, ενώ το 2017 είχε πέσει στη 39η θέση με περίπου 167 θανάτους ανά 100.000. Αυτό που κάνει εντύπωση πάντως είναι πως η χώρα μας είναι σε καλύτερη θέση σε σχέση με πολύ αναπτυγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ.

Μοιραστείτε το