Επικίνδυνος και υπερανθεκτικός μύκητας δημιουργεί ανησυχία σε νοσοκομεία σε όλον τον κόσμο!

Παγκόσμια ανησυχία επικρατεί στους ειδικούς σχετικά με έναν μύκητα που είναι πολύ ανθεκτικός στα υπάρχοντα αντιβιοτικά και μπορεί να σκοτώσει έναν ασθενή μέσα σε 90 ημέρες!

Ο μύκητας αυτός είναι παγκόσμιο φαινόμενο και εξαπλώνεται  σε πολλές και διαφορετικές χώρες. Υπολογίζεται πως μόνο στις ΗΠΑ έχει καταγράψει περισσότερα από 587 κρούσματα, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Το όνομα του συγκεκριμένου μύκητα είναι Candida Auris και κατατάσσεται σε μια λίστα τριών "κατεπειγόντων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά απειλών” για την δημόσια υγεία, μετά από έρευνα σχετικά με έξαρση κρουσμάτων σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης. Στο γνωστό νοσοκομείο Mount Sinai ένας άνδρας έχασε τη ζωή του τον περασμένο Μάιο, λόγω ενδονοσοκομειακής μόλυνσης από τον μύκητα Candida Auris (μετά από εγχείρηση στην κοιλιά).

Παρόμοια κρούσματα του ιού έχουν καταγραφεί και σε μονάδα νεογνών της Βενεζουέλας και σε ένα ιατρικό κέντρο της Μεγάλης Βρετανίας. Στις ΗΠΑ, οι περισσότερες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί στη Νέα Υόρκη από τον Φεβρουάριο του 2018, σύμφωνα με το CDC.

Πώς μεταδίδεται ο μύκητας Candida Auris

Ο μύκητας Candida Auris είναι εύκολο να εξαπλωθεί καθώς μπορεί να παραμείνει προσκολλημένος στο ανθρώπινο δέρμα αλλά και σε καθημερινά αντικείμενα, όπως και στον εξοπλισμό του νοσοκομείου, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, μπορεί να εξαπλωθεί αστραπιαία από ασθενή σε ασθενή. Ειδικά σε περίπτωση ασθενών που νοσηλεύονται μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνος καθώς μπορεί να εξασθενίσει εντελώς ένα, ήδη ταλαιπωρημένο ανοσοποιητικό, με αποτέλεσμα ακόμα και τον θάνατο του ασθενή.

Το γεγονός που περιπλέκει την κατάσταση είναι πως ο συγκεκριμένος μύκητας είναι πολύ ανθεκτικός στις τρεις κύριες κατηγορίες αντιμυκητιασικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται ευρέως, αφήνοντας τους γιατρούς με λίγες επιλογές για την θεραπεία των λοιμώξεων που προκαλεί.

Η αντιμετώπιση του επικίνδυνου αυτού μύκητα είναι μια πολύ σοβαρή και επείγουσα κατάσταση καθώς πως οι μισοί σχεδόν (45%) των ασθενών που κολλάνε, πεθαίνουν τελικά εντός 90 ημερών από την στιγμή της διάγνωσης για λοίμωξη από τον μύκητα Candida Auris

Αυτό επιβεβαιώνει μια σχετική έρευνα, που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο επιστημονικό περιοδικό Emerging Infectious Diseases. Αυτή η μελέτη εξέτασε 51 περιστατικά μόλυνσης από τον μύκητα Candida Auris, τα οποία είχαν εμφανιστεί σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης από το 2016 έως το 2018.  Πρέπει βέβαια να σημειωθεί πως όλοι οι ασθενείς αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα υγείας πριν να έρθουν σε επαφή με τον μύκητα ενώ οι ηλικίες τους κυμαίνονταν από 21 έως 96 ετών.

Αποδείχτηκε ότι σχεδόν στο σύνολο (98%) των δειγμάτων από τους ασθενείς, ο μύκητας αποδείχτηκε ανθεκτικός στην φλουκοναζόλη, ένα κοινώς χρησιμοποιούμενο αντιμυκητισιακό φάρμακο. Οι έλεγχοι σε διάφορα σημεία και αντικείμενα στους νοσοκομειακούς χώρους έδειξε πως ο μύκητας είχε ευρύτερη παρουσία στα 15 από τα 20 συνολικά νοσοκομεία, που εξετάστηκαν.

Πότε είναι πολύ επικίνδυνος ο μύκητας Candida Auris;

Η μόλυνση συνήθως εμφανίζεται συνήθως μετά από ορισμένες εβδομάδες νοσηλείας  και οι πιο συνηθισμένες αναφορές αφορούν σε τραύματα, αιμοφόρα αγγεία και αυτιά. Επίσης, οι γιατροί βρήκαν τον μύκητα στα ούρα των ασθενών και στις αναπνευστικές οδούς, αλλά δεν είναι σαφές αν ο μύκητας απλώς παραμένει σε αυτά τα σημεία χωρίς να προκαλεί πρόβλημα.

Αυτό που ξεκαθαρίζουν οι γιατροί είναι πως ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα είναι ασπίδα για την υγεία που μπορεί να κρατήσει μια επικίνδυνη μόλυνση μακριά. Θα πρέπει όμως να γνωρίζετε πως ο κίνδυνος αυξάνεται εάν έχετε κάποια χρόνια πάθηση, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ή αν έχετε υποβληθεί σε πρόσφατη χειρουργική επέμβαση, πρόσφατη θεραπεία με αντιβιοτικά, ή σας έχει τοποθετηθεί κεντρικός φλεβικός καθετήρας.

Μοιραστείτε το