Αβγά και χοληστερίνη: Αλλάζουν τα δεδομένα;

Τα αβγά είναι μια πολύ θρεπτική τροφή που δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή μας, ήδη από την παιδική ηλικία. Ωστόσο  τα αβγά είχαν ενοχοποιηθεί παλαιότερα για την σχέση τους με την υψηλή χοληστερίνη, ισχυρισμός που αμφισβητήθηκε μέσα από αρκετές ιατρικές έρευνες.

Μια νέα έρευνα διερευνά εκ νέου τη σχέση κατανάλωσης αβγών με τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής Νορίνα 'Αλεν, ανέλυσαν τα δεδομένα  από έξι μελέτες, οι οποίες αφορούσαν συνολικά σχεδόν 30.000 άτομα σε βάθος 30ετίας. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι άνθρωποι που τρώνε 3-4 αυγά την εβδομάδα, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν καθώς η τακτική κατανάλωση αυγών αυξάνει τη χοληστερίνη και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν 6% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας και 8% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα, σε σχέση με όσους δεν τρώνε καθόλου αυγά. Ο υπαίτιος για αυτόν τον κίνδυνο φαίνεται πως είναι η χοληστερίνη και το γεγονός πως η κατανάλωση 300 μιλιγκράμ διατροφικής χοληστερίνης τη μέρα σχετίζεται με αύξηση κατά 17% του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και 18% πρόωρου θανάτου.

Τα συμπεράσματα αυτά διαφέρουν από τα εκείνα στα οποία είχαν καταλήξει συνάδελφοί τους στα Υπουργεία Υγείας και Γεωργίας των ΗΠΑ το 2015, σύμφωνα με τα οποία οι άνθρωποι δεν χρειάζονται να ανησυχούν για την κατανάλωση των αυγών λόγω αύξησης της χοληστερίνης. Αντίθετα, η νέα μελέτη υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθούν νέες οδηγίες για την κατανάλωση αυγών, τουλάχιστον σε κάποιες ομάδες πληθυσμού.

Γενικά το ζήτημα της κατανάλωσης των αβγών έχει δημιουργήσει ένα διάλογο με διαφορετικές απόψεις στην επιστημονική κοινότητα, αν και παλαιότερες μελέτες επέμεναν πως δεν υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στα αυγά (και άλλες τροφές με χοληστερόλη) και στον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Ωστόσο,  η νέα μελέτη φαίνεται πως ανακάλυψε και απέδειξε μια τέτοια συσχέτιση, μέσα από επιστημονικές αποδείξεις.

Φυσικά οι επιστήμονες τόνισαν πως δεν πρέπει να σταματήσει κάποιος να καταναλώνει αβγά, αρκεί να είναι προσεκτικός με την ποσότητα και να προτιμά περισσότερο το ασπράδι από τον κρόκο καθώς η περισσότερη χοληστερίνη βρίσκεται εκεί. Επίσης, καλό είναι να γνωρίζει κανείς πως ο κρόκος είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές χοληστερόλης μεταξύ όλων των τροφών ενώ υπάρχουν και άλλα ζωικά προϊόντα με υψηλή χοληστερόλη, όπως το επεξεργασμένο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά (π.χ το βούτυρο και η πλήρης κρέμα γάλατος).

H έρευνα δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA.

Μοιραστείτε το