Στατίνες & κίνδυνος για σακχαρώδη διαβήτη: Υπάρχει σχέση;

Για τις στατίνες μπορεί να γνωρίζετε πολλά καθώς αποτελούν μια συνηθισμένη κατηγορία φαρμάκων σε όσους έχουν ζητήματα υψηλής χοληστερίνης. Πρόκειται για μια ομάδα φαρμάκων που εμποδίζουν τη σύνθεση χοληστερόλης στο ήπαρ και τα οποία μπορούν να προσφέρουν επαρκή προστασία από την αθηρωμάτωση στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδίας και έτσι να μειωθεί ο κίνδυνος εμφράγματος μυοκαρδίου.

Όμως, αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι το γεγονός πως οι ασθενείς που λαμβάνουν στατίνες διατρέχουν και αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από σακχαρώδη διαβήτη. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα  που δημοσιεύθηκε στην «British Journal of Clinical Pharmacology», όσοι λαμβάνουν αυτή τη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να διαπιστώσουν ανεβασμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αντίσταση στην ινσουλίνη και τελικά να  νοσήσουν από σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Τα στοιχεία της έρευνας

Η ανάλυση εξέτασε στοιχεία προερχόμενα από 9.535 άτομα μεγαλύτερα των 45 ετών που δεν είχαν σακχαρώδη διαβήτη στην έναρξη της έρευνας, οι οποίοι και τέθηκαν κάτω από παρακολούθηση για τα επόμενα 15 χρόνια.

Συγκριτικά με τους συμμετέχοντες που δεν είχαν λάβει ποτέ στατίνες, εκείνοι που τις λάμβαναν έτειναν να έχουν υψηλότερες τιμές ινσουλίνης νηστείας καθώς και αντίσταση στην ινσουλίνη. Διαπιστώθηκε πως ο συγκεκριμένος κίνδυνος είναι υψηλότερος σε όσους δεν έχουν ισορροπία στη παραγωγή γλυκόζης καθώς και σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα.

Η ανάλυση των συγκεντρωθέντων στοιχείων απέδειξε πως «σε ασθενείς που ξεκινούν αγωγή με στατίνες για την αντιμετώπισης της υπερχοληστεριναιμίας θα πρέπει να συστήνονται παράλληλα τρόποι ελέγχου της γλυκόζης του αίματος καθώς και απώλεια βάρους για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2» όπως τόνισε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Bruno Stricker από το Ιατρικό Κέντρο Erasmus της Ολλανδίας.

Μοιραστείτε το