Ασθενής με AIDS θεραπεύτηκε πλήρως μετά από μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων!

Μια πολύ σημαντική είδηση μονοπωλεί την παγκόσμια ιατρική επικαιρότητα καθώς ανακοινώθηκε  πως ένας άνδρας με AIDS στο Λονδίνο έγινε ο δεύτερος γνωστός ασθενής που φαίνεται να θεραπεύθηκε τελείως από τον ιό, έπειτα από μεταμόσχευση προ τριετίας βλαστικών κυττάρων μυελού των οστών από δωρητή με ανθεκτικότητα στον HIV.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, ο δωρητής είχε μια σπάνια γενετική μετάλλαξη που προσδίδει αντίσταση στον ιό HIV ενώ οι ειδικές εξετάσεις που έγιναν στον ασθενή, αφότου σταμάτησε την αντιρετροϊκή φαρμακευτική θεραπεία κατά του HIV, απέδειξαν πως δεν υπάρχει ίχνος λοίμωξης στον οργανισμό του.

Όλα τα δεδομένα αυτής της σημαντικής, αισιόδοξης εξέλιξης έγιναν γνωστά από ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον καθηγητή Ραβίντρα Γκούπτα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, στο περιοδικό "Nature".

«Δεν υπάρχει καθόλου ιός που να μπορούμε να μετρήσουμε. Δεν μπορούμε να ανιχνεύσουμε τίποτε», διαβεβαίωσε ο Γκούπτα. Επισήμανε ότι ο ασθενής θεωρείται «λειτουργικά θεραπευμένος» και «σε ύφεση», αν και πρόσθεσε ότι «είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για θεραπεία». Όπως ανέφερε, «μετά από δύο χρόνια θα μιλάμε περισσότερο για κάποιου είδους θεραπεία».

Ο άνδρας από το Λονδίνο, τα στοιχεία του οποίου δεν έγιναν γνωστά, είναι η δεύτερη περίπτωση θεραπείας από τον ιό HIV, μετά από τον γνωστό πια «ασθενή του Βερολίνου». Ο εν λόγω ασθενής είναι ο Αμερικανός Τίμοθι Μπράουν, ο οποίος ύστερα από μια παρόμοια θεραπεία μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων μυελού των οστών στη Γερμανία, απαλλάχθηκε από τον ιό HIV και παραμένει μέχρι σήμερα θεραπευμένος. Ο «ασθενής του Λονδίνου» είχε μολυνθεί από τον HIV το 2003 και το 2012 διαγνώσθηκε επίσης με λέμφωμα Hodgkin, μια μορφή καρκίνου του αίματος. Λίγα χρόνια αργότερα οι γιατροί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μεταμόσχευση μυελού των οστών, σε μια ύστατη προσπάθεια να του σώσουν τη ζωή.

Παρά τα θετικά νέα, πολλοί είναι οι επιστήμονες που είναι επιφυλακτικοί με τη διάδοση αυτών των θεραπειών και σε άλλους ασθενείς με AIDS, καθώς η διαδικασία είναι περίπλοκη και ενέχει κινδύνους ενώ δεν πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός ότι πρέπει να βρεθούν κατάλληλοι δωρητές με τη σπάνια μετάλλαξη (CCR5 Δέλτα 32), απαραίτητη προϋπόθεση για την ανοσία έναντι του ιού HIV.

Μοιραστείτε το