Οι 4 τροφές που «χτυπάνε» το λίπος: ποια χρειάζεται ειδική προσοχή;

To αδυνάτισμα ή η διατήρηση του ιδανικού βάρους είναι μια προσωπική υπόθεση για τον καθένα καθώς κάθε οργανισμός έχει τις δικές του ανάγκες και ιδιαιτερότητες. Καμία μαγική λύση δεν θα σας χαρίσει το ιδανικό βάρος ή θα διατηρήσει το ήδη υπάρχον, αν δεν ακολουθήσετε σωστή διατροφή και άσκηση, δηλ. τον διαχρονικό συνδυασμό για καλή υγεία και ευεξία.

Στην προσπάθειά σας μπορούν να βοηθήσουν και κάποια τρόφιμα που, αποδεδειγμένα,  «καίνε» το λίπος. Αυτά είναι:

Η καυτερή κόκκινη πιπεριά

Είναι γνωστό πως η καψαϊκίνη, η δραστική ουσία της καυτερής κόκκινης πιπεριάς (τσίλι) έχει συσχετιστεί με αύξηση των καύσεων. Έχει βρεθεί πως  η κατανάλωση 5 γραμμαρίων σάλτσας ταμπάσκο -το προϊόν της καυτερής κόκκινης πιπεριάς- μπορεί να αυξήσει το ρυθμό του μεταβολισμού έως και κατά 15% μέχρι και 2 ώρες μετά το γεύμα.

Το γκρέιπφρουτ

Το φρούτο αυτό περιέχει ναρινγερίνη, την ουσία που δίνει τη χαρακτηριστική πικράδα του και υπάρχει και στο λεμόνι. Αυτή η ουσία φαίνεται ότι αποτρέπει τη συσσώρευση του λίπους και συμβάλλει στη ρύθμιση της ινσουλίνης στο αίμα. Σε έρευνα σε παχύσαρκους και, μετά από τρεις μήνες κατανάλωσης ενός γκρέιπφρουτ την ημέρα, βρέθηκε ότι έχασαν από 2 έως 5 κιλά το διάστημα αυτό.

Το ξύδι

Το γνωστό σε όλους ξύδι εμποδίζει τη συσσώρευση λίπους έως και 10%, βοηθά στον έλεγχο της πίεσης και του σακχάρου, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου.

Το πράσινο τσάι

 Θα γνωρίζετε ίσως πως το πράσινο τσάι μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του ρυθμού του μεταβολισμού – έως και κατά 3% – καθώς και του ρυθμού καύσης του λίπους. Αυτές οι ιδιότητες του τσαγιού έχουν αποδοθεί στις κατεχίνες (αντιοξειδωτικά) που περιέχει οι οποίες θεωρείται ότι επιδρούν στη διαδικασία της λιπόλυσης και της θερμογένεσης.

Φυσικά δεν θα πρέπει να το παρακάνετε με αυτά τα τρόφιμα και ούτε φυσικά να ελπίζετε πως θα κατέβει ο δείκτης της ζυγαριάς μόνο και μόνο επειδή τα καταναλώνετε συχνά. Ειδικά για το γκρειπ φρουτ, θα πρέπει να ενημερώνουν το γιατρό τους όσοι λαμβάνουν φάρμακα και το καταναλώνουν συχνά. Ο λόγος που πρέπει να το κάνουν αυτό είναι το γεγονός πως το φρούτο αυτό περιέχει ουσίες που παρεμβαίνουν στο μεταβολισμό ορισμένων φαρμάκων (κυρίως αντιυπερτασικά, στατίνες για τη μείωση χοληστερόλης, αγχολυτικά, αντιισταμινικά, αναστολείς της πρωτεάσης που χρησιμοποιούνται κατά του AIDS, αντιβιοτικά κ.α). Συνήθως το γκρέιπφρουτ και ο χυμός του, αυξάνουν στο αίμα τη διαθέσιμη συγκέντρωση των φαρμάκων και αυτός είναι ένας παράγοντας που θέλει προσοχή.

Μοιραστείτε το