Τις επιπτώσεις του καθημερινού άγχους στις γυναίκες μελετούν οι επιστήμονες

H καθημερινή πίεση των γυναικών και η ανάγκη να είναι παρούσες σχεδόν σε κάθε πτυχή της οικογενειακής ζωής, ροκανίζοντας τον προσωπικό χρόνο και πολλές φορές και τη  ψυχική ηρεμία, έγινε το επίκεντρο μιας νέας επιστημονικής μελέτης.

Η ομάδα των επιστημόνων προσπάθησε να ανακαλύψει τις συνέπειες αυτής της κατάστασης στον ψυχισμό των γυναικών. Όσο και αν έχουν αλλάξει τα πράγματα, σε σχέση με το παρελθόν, οι γυναίκες είναι αυτές που επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης μιας οικογένειας. Δεν είναι λίγες οι φορές που αυτό το βάρος τις αφήνει λιγότερο ικανοποιημένες με τη ζωή και τις σχέσεις τους και πιο επιρρεπείς σε άγχος και συναφείς ασθένειες.

«Ακόμα και αν το πλύσιμο των ρούχων ανατίθεται στον άντρα, η γυναίκα είναι εκείνη που αγχώνεται για το αν έχει τελειώσει το απορρυπαντικό και αν υπάρχουν πάντα διαθέσιμες καθαρές πετσέτες. Η ψυχική κόπωση είναι πολλές φορές πιο μεγάλη από τη σωματική», υποστηρίζει η Δρ. Λουτσία Σισιόλα, Καθηγήτρια Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα.

Η επιστημονική ομάδα προσπάθησε να ανακαλύψει με ποιον ακριβώς τρόπο οι ευθύνες επηρέαζαν τον γυναικείο ψυχισμό, ανεξάρτητα αν πρόκειται για εργαζόμενες ή όχι. Ξεκίνησαν λοιπόν να παίρνουν συνεντεύξεις, κυρίως από γυναίκες από μεσοαστικές οικογένειες με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Ερωτήθηκαν για το πόσο ικανοποιημένες είναι από τη ζωή τους συνολικά αλλά και από τη σχέση με τους συζύγους τους.

Το 65% των γυναικών ήταν μαμάδες στο σπίτι ενώ οι υπόλοιπες δούλευαν σε πλήρη απασχόληση. Το εντυπωσιακό ποσοστό της τάξης του 90% είπε ότι ένιωθε ότι μόνο οι ίδιες είναι υπεύθυνες για την οργάνωση του νοικοκυριού. Μάλιστα όσες δήλωσαν πως δεν έχουν καθόλου χρόνο για τον εαυτό τους, δήλωσαν πως είναι και εξοντωμένες από τις καθημερινές υποχρεώσεις. Η ευθύνη για το νοικοκυριό συνδέθηκε άμεσα με τα αυξημένα επίπεδα άγχους των μητέρων.

Η ανταπόκριση στις ανάγκες των παιδιών

Είναι αποδεδειγμένο πως οι μητέρες είναι αυτές που ανταποκρίνονται πρώτες στο άγχος του παιδιού. Το σημείο όπου οι γυναίκες νιώθουν ότι οι σύντροφοι βοηθούν πραγματικά, είναι όταν πρέπει να ενσταλάξουν αξίες στα παιδιά, διότι πρόκειται για ένα στερεοτυπικά πατρικό ρόλο. Φυσικά για να είναι αποδοτική αυτή η σχέση, ο κηδεμόνας θα πρέπει να βρίσκεται σε καλή ψυχική και σωματική διάθεση, προκειμένου να ανταποκριθεί ψύχραιμα στις ανάγκες του παιδιού. Η διαχείριση του άγχους και της πίεσης δεν είναι βέβαια μια εύκολη υπόθεση και απαιτεί χρόνο ωστόσο η Δρ. Λούθαρ είπε ότι οι κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι τα γκρουπ υποστήριξης για μαμάδες στη δουλειά, έχουν μειώσει το άγχος και την εργασιακή εξουθένωση.

Μοιραστείτε το