Έρευνα: Ανακαλύφθηκε το αρχέγονο κύτταρο που τροφοδοτεί τον καρκίνο;

Nέα ερευνητικά δεδομένα για την αιτία που πυροδοτεί τον καρκίνο έφερε στο δημοσιότητα μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Salford σύμφωνα με τα οποία η νόσος έχει σύμμαχο είναι σπάνιο βλαστοκύτταρο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ανακάλυψη αυτού του "κυττάρου προέλευσης" θα μπορούσε να αποτελέσει μεγάλη νίκη στην μάχη κατά του καρκίνου. Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Michael Lisanti δήλωσε σχετικά : "Αν, όπως πιστεύουμε, έχουμε βρει την αρχή του δρόμου, ίσως από εδώ και πέρα χρειαστεί να αναθεωρήσουμε από την βάση τον τρόπο αντιμετώπισης του καρκίνου με φάρμακα".

Πώς έγινε η ανακάλυψη

Οι επιστήμονες απομόνωσαν τα πιο δραστικά κύτταρα σε μια σειρά καλλιεργειών με κυτταρικές σειρές, που προέρχονταν από καρκινικούς όγκους του μαστού. Τα πιο δυναμικά βλαστικά κύτταρα, που αποτελούν μόνο το 0,2% του συνολικού πληθυσμού, είχαν κάποια ειδικά χαρακτηριστικά και σημαντικά υψηλότερα από τον μέσο όρο επίπεδα ενέργειας. Οι ειδικοί παρατήρησαν πως τα κύτταρα αυτά έχουν και ισχυρές ενδείξεις κυτταρικής γήρανσης, μια διαδικασία που κάνει τα κύτταρα να “παγώνουν” και να σταματήσουν να πολλαπλασιάζονται, καθώς πλησιάζουν στο τέλος της ζωής τους.

"Παρουσιάζουν όλα τα χαρακτηριστικά σημεία κυτταρικής γήρανσης, αλλά δεν μειώνουν τον ρυθμό ανάπτυξής τους. Έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν την γήρανση!", δήλωσε ο καθηγητής Lisanti. Τα “μητρικά” καρκινικά κύτταρα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αντιοξειδωτικά και ενέργεια από τα μιτοχόνδρια για να αλλάξουν την πορεία τους, πιστεύουν οι επιστήμονες.

Ο καθηγητής Lisanti εξήγησε πως  "οι επιστήμονες λένε ότι ο καρκίνος προκαλείται από νεκρά κύτταρα που αναζωογονούνται. Τώρα καταλαβαίνουμε ότι η αλήθεια είναι ακόμα πιο δραματική. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να περιγραφεί με μεγαλύτερη ακρίβεια ως «απόδραση από την φυλακή». Με άλλα λόγια, αυτό το 'κύτταρο προέλευσης' σταματάει να συμπεριφέρεται όπως τα υπόλοιπα και βγαίνει εντελώς εκτός κανονικότητας, πολλαπλασιάζοντας τα κακοήθη κύτταρα και δημιουργώντας τελικά έναν όγκο".

Η ανακάλυψη αυτή αποτελεί πεδίο νέων ερευνών που μπορούν  πραγματικά να ανοίξουν νέους δρόμους στην αντιμετώπιση της νόσου στο μέλλον και στην βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων ασθενών. Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι η θανατηφόρα εξάπλωση του καρκίνου, γνωστή ως μετάσταση, προκαλείται από καρκινικά βλαστοκύτταρα που τροφοδοτούνται από μιτοχόνδρια, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η νέα  έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική ιατρική επιθεώρηση «Frontiers in Oncology».

Μοιραστείτε το