Ψυχολογία: Αυτές είναι οι ηλικίες που διανύουμε τα πιο ευτυχισμένα χρόνια της ζωής μας

H ευτυχία είναι μια έννοια που λαμβάνει διαφορετική σημασία για τον καθένα και σίγουρα είναι μια κατάσταση που όλοι επιθυμούμε και αναζητούμε, όσες δυσκολίες και αν φέρνει τελικά η ζωή.

Μια έρευνα που υπογράφεται από το London School of Economics υποστηρίζει ότι η ευτυχία κορυφώνεται σε δύο στιγμές της ζωής κάθε ανθρώπου. Η μελέτη στηρίχθηκε σε ένα δείγμα 23.000 Γερμανών εθελοντών, από 17 έως 85 ετών, οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια με ερωτήσεις που προσπαθούσαν να σκιαγραφήσουν την ευτυχία τους την επόμενη πενταετία. Οι ερευνητές όντως επανήλθαν στην 5ετία στους ανθρώπους αυτούς και  διαπιστώσαν πως οι προβλέψεις ήταν σωστές.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η ευτυχία τείνει να ακολουθεί το σχήμα U, έχει δηλαδή δύο σημεία κορύφωσης και ένα διάστημα «ύφεσης». Υπό αυτό το πρίσμα, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η κορύφωση της ευτυχίας ενός ανθρώπου (τα δύο «ψηλότερα» σημεία στο U) συμβαίνει στα 23 και στα 69 έτη. Αντίθετα, η λιγότερο ευτυχισμένη περίοδος είναι η μέση ηλικία. Λίγο μετά τα 20 όλοι νιώθουν μια μεγάλη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση για τις προοπτικές της ζωής και πιστεύουν πως ανοίγονται ενδιαφέρουσες προοπτικές μπροστά τους.  Κοντά στα 70, οι υποχρεώσεις μειώνονται οπότε οι άνθρωποι έχουν χρόνο, ηρεμία – και πιθανώς και χρήματα – για να κάνουν όσα είχαν αναβάλει όλα τα προηγούμενα χρόνια λόγω υποχρεώσεων.

Δύσκολη αποδεικνύεται η δεκαετία μεταξύ 40-50 ετών καθώς οι επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις είναι τόσες πολλές που το αίσθημα ευτυχίας και η καλή διάθεση είναι εύκολο να μειωθούν. Σε αυτήν την απαιτητική φάση, τα διαλείμματα χαλάρωσης από τη ρουτίνα και η αναζήτηση δραστηριοτήτων που προσφέρουν ευχαρίστηση, μπορούν να βοηθήσουν ώστε η φυσιολογική «κάμψη» της ευτυχίας να είναι σε φυσιολογικά πλαίσια και να μην εξελιχθεί σε ψυχική διαταραχή.

Μοιραστείτε το