Καρδιαγγειακός κίνδυνος και κύηση: Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός

Η καρδιά δοκιμάζεται κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης καθώς προσπαθεί να ικανοποιήσει τις αυξημένες ανάγκες της μητέρας και του εμβρύου. Η σύνδεση του καρδιαγγειακού κινδύνου και της κύησης δεν είναι ένα νέο ιατρικό ζήτημα αλλά παραμένει ένα επίμαχο ερευνητικό θέμα. Η νέα μελέτη προσπαθεί να φέρει στο φως περισσότερα σχετικά στοιχεία.

Διαπιστώθηκε  λοιπόν πως οι γυναίκες που γεννάνε, έχουν κατά μέσο όρο 14% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό στο μέλλον, σε σχέση με όσες δεν έχουν κάνει παιδιά.Το συμπέρασμα ανήκε σε Κινέζους ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Ντονγκμίνγκ Γουάνγκ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Χουατζόνγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "European Journal of Preventive Cardiology" της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Η επιστημονική ομάδα προχώρησε στην αξιολόγηση και ανάλυση στοιχείων από δέκα προγενέστερες μελέτες που αφορούσαν συνολικά περίπου 3,1 εκατομμύρια γυναίκες, από τις οποίες οι 150.500 είχαν εμφανίσει καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό.

Αυτό που διαπιστώθηκε, με βάση την μετα-ανάλυση, είναι το γεγονός πως υπάρχει όντως συσχέτιση ανάμεσα στην τεκνοποίηση και στον κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα, υπολογίστηκε πως κάθε γέννα σχετίζεται με 4% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, άσχετα με το βάρος μιας γυναίκας, αν έχει διαβήτη, υπέρταση ή καπνίζει. Ειδικότερα κάθε τοκετός σχετίζεται με 5% μεγαλύτερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και 3% για εγκεφαλικό.

Πώς όμως εξηγείται αυτή η συσχέτιση; «Η συσχέτιση οφείλεται σε πολύπλοκους μηχανισμούς.Η εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του σώματος και στη συσσώρευση λίπους γύρω από την κοιλιά, στο αίμα και στις αρτηρίες. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να έχουν μόνιμες επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα, οδηγώντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια και έμφραγμα αργότερα στη ζωή» δήλωσε ο δρ Γουάνγκ.

«Οι γυναίκες πρέπει να ξέρουν ότι η απόκτηση παιδιών μπορεί να αυξήσει τις μελλοντικές πιθανότητές τους για καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό», πρόσθεσε ο Κινέζος επιστήμονας. «Όσα περισσότερα παιδιά έχουν κάνει, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος. Τα καλά νέα είναι ότι οι γυναίκες μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα για να προλάβουν την καρδιαγγειακή νόσο. Η εγκυμοσύνη είναι η κατάλληλη εποχή για να ξεφορτωθεί μια γυναίκα τις αρνητικές συνήθειες στον τρόπο ζωής της, παρατώντας το κάπνισμα, ασκούμενη τακτικά, τρώγοντας υγιεινά και διατηρώντας το βάρος της υπό έλεγχο» είπε κλείνοντας ο δρ.Γουάνγκ.

Μοιραστείτε το