Η χαμηλή χοληστερόλη προφυλάσσει από τα καρδιακά νοσήματα αλλά και από το Αλτσχάιμερ!

To Αλτσχάιμερ αποδεικνύεται πως δεν απειλεί όσους διατηρούν χαμηλά τα επίπεδα της χοληστερόλης, σύμφωνα με στοιχεία που επιβεβαιώνει μια νέα γενετική ανάλυση.

Οι επιστήμονες και οι ερευνητές που ασχολούνται με τη νευροεκφυλιστική νόσο γνωρίζουν ήδη πως ένα γονίδιο, που συνδέεται με το Αλτσχάιμερ, σχετίζεται και με την κίνηση της χοληστερόλης μέσα στο σώμα.  Αυτήν ακριβώς τη συσχέτιση θέλησαν να ερευνήσουν σε βάθος, ώστε να καταλήξουν σε λεπτομερή στοιχεία.

Στη νέα γενετική ανάλυση, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και της Καλιφόρνια, ανακάλυψαν ότι μία μικρή ομάδα γονιδίων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο, τόσο για τη νόσο Αλτσχάιμερ, όσο και για καρδιακά νοσήματα.

Αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι το γεγονός πως η νόσος Αλτσχάιμερ εξαπλώνεται όσο ο πληθυσμός γερνά καθώς πιο συνηθισμένες ασθένειές στους ηλικιωμένους παραμένουν τα καρδιακά και η άνοια. Η ανάπτυξη αυτών των νόσων μπορεί εν μέρει να προβλεφθεί από τα γονίδιά μας, όπως το APOE4, πριν καν γεννηθούμε. Παρόλα αυτά όμως το γονίδιο μπορεί να βρεθεί και σε υγιείς ανθρώπους, οπότε αυτό το γεγονός μας επιβεβαιώνει πως δεν μπορεί να αποτελεί  δείκτη πρόβλεψης μεγάλης ακρίβειας.

Δεν είναι ξεκάθαρο πώς αυτό το κομμάτι του DNA επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Είναι γνωστός όμως ο τρόπος που συνδέεται με τις καρδιοπάθειες. Το γονίδιο APOE4 συνδέεται με τα λιπίδια, τα οποία δημιουργούν τις λιποπρωτεΐνες. Αυτά τα μόρια ευθύνονται για τη διαδρομή των λιπών μέσω του αίματος. Μέσω αυτού, η καλή χοληστερόλη απορροφάται από τους ιστούς για την παραγωγή ενέργειας, ενώ η κακή χοληστερόλη επιστρέφει στο συκώτι.

«Η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν πολλαπλά γονίδια που συμβάλουν στον κίνδυνο αυτών των καρδιακών νοσημάτων και της νόσου του Αλτσχάιμερ» υποστηρίζει ο επικεφαλής Δρ. Καρτς.

Οι ειδικοί καταλήγουν πως η καλύτερη τακτική πρόληψης είναι φυσικά η άσκηση και η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής με λιγότερα λιπαρά, γεγονός που συνεπάγεται και πιο χαμηλά ποσοστά χοληστερίνης στον οργανισμό.

Μοιραστείτε το