Έλληνας επιστήμονας ρίχνει φως στις αιτίες της υδροκεφαλίας!

Η ανθρώπινη υδροκεφαλία είναι η ανώμαλη κυκλοφορία ή αλλιώς η συσσώρευση εγκεφαλονωτιαίου υγρού στις κοιλίες του εγκεφάλου, η οποία οδηγεί συνήθως σε αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση. Οι άνθρωποι που πάσχουν από υδροκεφαλία αντιμετωπίζουν τη νόσο με χειρουργική επέμβαση παρακέντησης και φαρμακολογική θεραπεία αλλά και οι δύο παρεμβάσεις αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα της πάθησης και όχι την αιτία.

Ενδιαφέροντα, νέα στοιχεία για την υδροκεφαλία φέρνει στο φως μια νέα μελέτη που ρίχνει φως στον παθογενετικό μηχανισμό της και την οποία παρουσίασε πρόσφατα ο καθηγητής Φυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Πατρών, κ. Σταύρος Ταραβήρας. Ο καθηγητής με αφορμή το συνέδριο για τη Γενετική, Γηριατρική και την Έρευνα νευροεκφυλιστικών νόσων, "GeNeDis 2018" ‘έκανε  λόγο για νέα γονίδια που ενοχοποιούνται για αυτή την παθολογική κατάσταση.

Τα κύτταρα που συνδέονται με την υδροκεφαλία

Ο καθηγητής κ.Ταραβήρας  πραγματοποίησε την έρευνά του σε πειραματικά μοντέλα ποντικών και κατάφερε να ανιχνεύσει τα νέα αυτά γονίδια που εμπλέκονται στην εμφάνιση της παθολογικής κατάστασης, δηλαδή της ανθρώπινης υδροκεφαλίας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία διενεργήθηκε στο εργαστήριό του στο πανεπιστήμιο της Πάτρας έδειξε πως η απώλεια ή και η δυσλειτουργία μιας ομάδας κυττάρων, των αρχέγονων επενδυματικών, φαίνεται πως συνδέεται με την κυκλοφορία του εγκεφαλονωτιαίου υγρού μέσα στον ενήλικο εγκέφαλο. Αυτή η ομάδα κυττάρων φαίνεται πως σχετίζεται με την ανάπτυξη σε ποντίκια και ανθρώπους.

Τα επενδυματικά κύτταρα είναι μια ομάδα κυττάρων που παράγονται λίγο μετά τη γέννηση, αν τα χαρακτηριστικά τους έχουν ήδη διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια της εμβρυογένεσης. Αν συμβούν ορισμένα «λάθη» κατά την διαφοροποίησή τους, μπορούν να οδηγήσουν σε διαταραγμένη νευρογένεση και πιθανώς σε υδροκεφαλία.

O Έλληνας επιστήμονας τόνισε πως τα πρόσφατα ευρήματα είναι πολύ θετικά και μπορούν να βοηθήσουν την επιστημονική κοινότητα να αποκρυπτογραφήσει περαιτέρω την ασθένεια, ανοίγοντας τον δρόμο για καινοτόμες θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Μοιραστείτε το