Σακχαρώδης διαβήτης: Ανησυχεί τους ειδικούς η έλλειψη ινσουλίνης σε όλον τον κόσμο

H ιατρική επιθεώρηση «Lancet Diabetes and Endocrinology» δημοσίευσε ορισμένα ανησυχητικά στοιχεία για την εξέλιξη του διαβήτη τα επόμενα χρόνια αλλά και για την έλλειψη της ινσουλίνης, η οποία μπορεί να αποδεχτεί επικίνδυνη για την υγεία όσων πάσχουν. Πιο συγκεκριμένα, η νέα έρευνα υποστηρίζει πως περίπου 40 εκατομμύρια πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2, που θα χρειαστούν ινσουλίνη μέσα στην επόμενη 12ετία, δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο φάρμακο, αν δεν γίνει κάτι για να βελτιωθεί η σημερινή κατάσταση.

Είναι ήδη γνωστό και από παλαιότερες έρευνες πως ο σακχαρώδης διαβήτης έχει παγκόσμιες αυξητικές τάσεις και θα λάβει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις, από τις σημερινές, τα επόμενα χρόνια. Η καινούρια έρευνα χρησιμοποιεί στοιχεία από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη και από 14 μελέτες, για να προβεί στην εκτίμηση για πιθανή αύξηση του αριθμού των πασχόντων από διαβήτη τύπου 2.

Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, διαγιγνώσκονται παγκοσμίως αλλά σε κάποιες περιπτώσεις δεν χρειάζονται όλοι οι ασθενείς ινσουλίνη, όπως χρειάζονται απαραιτήτως οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 1. Η καινούρια έρευνα κάνει λόγο για 79 εκατομμύρια πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι θα χρειαστούν ινσουλίνη μέχρι το 2030  αλλά οι μισοί από αυτούς δεν θα μπορούν να την προμηθευτούν. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι οι ανάγκες για την ουσία θα αυξηθούν κατά 20% μέσα στα επόμενα 13 χρόνια. Η ινσουλίνη είναι άκρως απαραίτητη για την καθημερινότητα των διαβητικών και η χρήση της μειώνει τον κίνδυνο  απειλητικών επιπλοκών όπως η τύφλωση, ο ακρωτηριασμός και η νεφρική ανεπάρκεια.

«Αυτές οι εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι τα σημερινά επίπεδα στην πρόσβαση στην ινσουλίνη είναι απολύτως ανεπαρκή σε σχέση με τις προβλεπόμενες ανάγκες, ειδικά στην Αφρική και την Ασία, και θα πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες για να ξεπεραστεί αυτή η κρίση» λέει ο δρ Σανζάι Μπασού του πανεπιστημίου Stanford, ο οποίος  ήταν ο επικεφαλής της έρευνας.

Το πρόβλημα με τις παγκόσμιες διαστάσεις

Η  πρόσβαση στην ινσουλίνη δεν είναι θέμα μόνο των πιο φτωχών χωρών αλλά είναι ένα, ήδη, υπαρκτό ζήτημα υγείας ακόμη και σε πλούσιες χώρες.  Και στις εύρωστες ΗΠΑ οι τιμές του φαρμάκου έχουν αυξηθεί σημαντικά, γεγονός που προκάλεσε ακόμα και παρεμβάσεις από την αμερικάνικη Γερουσία καθώς τρεις μεγάλες παρασκευάστριες εταιρείες κυριαρχούν στον τομέα παραγωγής του συγκεκριμένου φαρμάκου.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως, από το 2018 ως το 2030, ο αριθμός των διαβητικών θα ανέλθει από 406 εκατομμύρια σε 511 εκατομμύρια. Περισσότεροι από τους μισούς πάσχοντες θα είναι κάτοικοι της Κίνας (130 εκατομμύρια), της Ινδίας (98 εκατομμύρια) και των ΗΠΑ (32 εκατομμύρια). Η πρόσβαση στην ινσουλίνη δεν θα είναι για όλους μια αυτονόητη επιλογή, σύμφωνα με τα ισχύοντα δεδομένα για τον διαβήτη και την μέχρι τώρα πολιτική αντιμετώπισής του σε διάφορες χώρες.

Μοιραστείτε το