Οι δύσκαμπτες αρτηρίες σχετίζονται και με τον κίνδυνο άνοιας

Οι δύσκαμπτες αρτηρίες είναι ένα σοβαρό ζήτημα υγείας που μπορεί να συνδεθεί ακόμα και με τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά στοιχεία. Η δυσκαμψία αναφέρεται στην ικανότητα της αρτηρίας να διατείνεται όταν δέχεται το σφυγμικό κύμα από την καρδιά και να επανέρχεται στο αρχικό της σχήμα, στη διάρκεια της διαστολής.

 Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh δημοσίευσαν την νέα έρευνα στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Alzheimer's Disease» αφού ανέλυσαν δεδομένα για ηλικιωμένους με μέσο όρο ηλικίας τα 78 έτη, στο Πίτσμπουργκ, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για περισσότερα από 15 χρόνια. Τα στοιχεία που συγκέντρωσαν έδειξαν πως  οι σκληρές και δύσκαμπτες αρτηρίες  ήταν τελικά ένας οιωνός για την πιθανή εμφάνιση της άνοιας.

Συγκεκριμένα, οι ηλικιωμένοι με υψηλότερα επίπεδα αρτηριακής δυσκαμψίας, είχαν 60% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια συγκριτικά με εκείνους με τα χαμηλότερα επίπεδα. Μάλιστα τόνισαν πως, ακόμα και οι πρώιμες ενδείξεις της νευροεκφυλιστικής νόσου δεν ήταν τόσο καλοί προγνωστικοί δείκτες της άνοιας, όσο η αρτηριακή δυσκαμψία.

Πώς προκύπτει όμως αυτή η σχέση; «Καθώς οι μεγάλες αρτηρίες γίνονται πιο δύσκαμπτες, μειώνεται η ικανότητα άντλησης αίματος από την καρδιά και αυτό μεταδίδει αυξημένη παλμική δύναμη στον εγκέφαλο, γεγονός που συμβάλλει στη σιωπηλή εγκεφαλική βλάβη που αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Rachel Mackey, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογία. «Παρόλο που η αρτηριακή δυσκαμψία σχετίζεται με δείκτες σιωπηλής ή υποκλινικής βλάβης του εγκεφάλου και της γνωστικής παρακμής, μέχρι τώρα δεν ήταν σαφές αν η αρτηριακή δυσκαμψία συνδέεται με τον κίνδυνο άνοιας», επισημαίνει.

H αρτηριακή δυσκαμψία μπορεί πάντως να μειωθεί με τη λήψη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής, τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και την αλλαγή στον τρόπο ζωής. Για παράδειγμα, η μελέτη διαπίστωσε ότι η άσκηση στην ηλικία των 73 ετών συνδέεται με χαμηλότερη αρτηριακή δυσκαμψία πέντε χρόνια αργότερα. «Αυτό που είναι σημαντικό να σκεφτούμε, είναι ότι η ισχυρή σύνδεση της αρτηριακής δυσκαμψίας με την άνοια στην τρίτη ηλικία, υποδηλώνει ότι ακόμη και στην ηλικία των 70 ή 80, μπορούμε να καθυστερήσουμε ή να αποτρέψουμε την εμφάνιση της άνοιας», δήλωσε ο Mackey.

Μοιραστείτε το