Τα βιολογικά τρόφιμα απομακρύνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου;

Tα βιολογικά προϊόντα έχουν κατακλύσει τα ράφια των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων με είδη υγιεινής διατροφής και είναι πολλοί πλέον αυτοί που τα επιλέγουν, για τους ίδιους και την οικογένειά τους.

Γάλλοι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι καταναλώνουν συστηματικά βιολογικά-οργανικά προϊόντα, είχαν κατά μέσο όρο 25% μικρότερο κίνδυνο διάγνωσης καρκίνου, σε σχέση με όσους έτρωγαν τα λιγότερα (ή καθόλου) τέτοιου είδους προϊόντα.

Τι έδειξε η έρευνα

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Τζούλια Μπόντρι του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (INSERM) της Γαλλίας ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 69.000 ανθρώπους σε βάθος πενταετίας.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν τα περισσότερα βιολογικά/οργανικά προϊόντα, είχαν κατά μέσο όρο 25% μικρότερο κίνδυνο διάγνωσης καρκίνου, σε σχέση με όσους έτρωγαν τα λιγότερα (ή καθόλου) τέτοια προϊόντα.

Πιο ειδικά, η ανάλυση των δεδομένων έδειξε πως ο κίνδυνος ήταν μειωμένος κατά 34% όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, κατά 76% για κάθε είδους λέμφωμα (καρκίνο του λεμφικού συστήματος) και κατά 86% ειδικότερα για λέμφωμα μη-Hodgkin. Τα βιολογικά/οργανικά προϊόντα αναπτύσσονται χωρίς -ή με τα λιγότερα- παρασιτοκτόνα, συνθετικά λιπάσματα, αντιβιοτικά (για τα ζώα) και γενετικά μεταλλαγμένους οργανισμούς. Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι τα παρασιτοκτόνα-εντομοκτόνα μπορούν να δημιουργήσουν τελικά βλάβες του DNA, καθώς και για διαταραχές του ορμονικού συστήματος.

«Αν τα ευρήματά μας επιβεβαιωθούν, η κατανάλωση οργανικών τροφών μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου», δήλωσε η Μπόντρι Πάντβ. Τόνισε όμως με έμφαση πως η νέα μελέτη κατέληξε σε συσχέτιση και πως χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη και πιο ειδική έρευνα  ώστε να αποδειχτεί πως η κατανάλωση πολλών βιολογικών προϊόντων είναι αυτή που προκαλεί τη μείωση του κινδύνου για καρκίνο.

Όσοι καταναλωτές δεν τρέφονται με βιολογικά προϊόντα, τα οποία συνήθως είναι μια ακριβή επιλογή για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, δεν πρέπει να σταματήσουν να τρώνε φρούτα και λαχανικά. Αυτό τονίζουν οι ειδικοί που επιμένουν στην αντικαρκινική προστασία μέσα από την κατάλληλη διατροφή.

Τέλος, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, όσοι τρώνε βιολογικά/οργανικά προϊόντα, είναι συχνότερα παντρεμένοι, έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα και υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, ενώ αποφεύγουν το  επεξεργασμένο κρέας και δεν καταφεύγουν συχνά στο αλκοόλ.

Η σχετική επιστημονική δημοσίευση έγινε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine».

Μοιραστείτε το