Η ατμοσφαιρική ρύπανση ένοχη και για καρκίνο του στόματος;

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η αιτία για πολλά προβλήματα υγείας, τα οποία δεν περιορίζονται μόνο στα αναπνευστικά. Νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Journal of Investigative Medicine» επισημαίνουν και αποδεικνύουν  πως τα υψηλά επίπεδα μικροσκοπικών σωματιδίων (ΡΜ 2,5) που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου του στόματος.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που συνδέει τη ρύπανση με τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου, ο οποίος εμφανίζει αύξηση σε πολλές χώρες. Είναι γνωστό πως ο καρκίνος του στόματος σχετίζεται με συνήθειες όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, τον ιό ΗPV  καθώς και με την έκθεση σε βαρέα μέταλλα και εκπομπές πετροχημικών εργοστασίων. Τα μικροσκοπικά σωματίδια της ρύπανσης (ΡΜ2,5), που διεισδύουν βαθιά στους πνεύμονες, είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις. Η νέα μελέτη δείχνει ότι τελικά μπορεί να «βοηθήσουν» και τον καρκίνο να αναπτυχθεί εντός της στοματικής κοιλότητας.

Η ερευνητική ομάδα που έκανε την ανακοίνωση προέρχεται από την Ταϊβάν και ανέλυσε στοιχεία για σχεδόν 483.000 άνδρες ηλικίας άνω των 40 ετών, από τους οποίους οι 1.617 είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του στόματος. Τα στοιχεία απέδειξαν πως όσο μεγαλύτερη ήταν η ρύπανση του αέρα στην οποία ήταν εκτεθειμένος ένας άνθρωπος (επίπεδα των σωματιδίων ΡΜ2,5), τόσο μεγαλύτερη ήταν η πιθανότητα να διαγνωστεί με τον εν λόγω καρκίνο. Για τα μεγαλύτερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης ο κίνδυνος καρκίνου του στόματος ήταν αυξημένος κατά 43% σε σχέση με τα χαμηλότερα επίπεδα.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα πως τα επικίνδυνα σωματίδια μπορεί να συμβάλλουν στην εκδήλωση στοματικού καρκίνου αλλά μια πιθανή εξήγηση είναι το γεγονός πως κάποια από αυτά περιέχουν βαρέα μέταλλα, καθώς και καρκινογόνες ουσίες, όπως οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες.

Οι ερευνητές τόνισαν πως το ζήτημα πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω καθώς όλο και περισσότερες, μεγάλες πόλεις σε όλον τον κόσμο αντιμετωπίζουν καθημερινά την ατμοσφαιρική ρύπανση και εκατομμύρια άνθρωποι εισπνέουν μολυσμένο αέρα.

Μοιραστείτε το