Είναι τα βλαστικά κύτταρα η μελλοντική απάντηση στις ορθοπαιδικές παθήσεις;

Σε μια σημαντική ανακοίνωση προχώρησαν Αμερικανοί επιστήμονες, επισημαίνοντας πως απομόνωσαν ανθρώπινα σκελετικά βλαστικά κύτταρα, τα οποία μετέτρεψαν σε οστά, χόνδρο και άλλους ιστούς του σκελετού.

Η σημαντική αυτή ανακοίνωση έγινε στο περιοδικό «Cell», υπογράφεται από ερευνητές με επικεφαλής τον κυτταρικό βιολόγο Μάικλ Λονγκέικερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια και ανοίγει τον δρόμο για νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις σε παθήσεις και τραύματα που αφορούν τον σκελετό, όπως κατάγματα, οστεοπόρωση, αρθρίτιδα κ.α.

Γενικά οι ιστοί των οστών έχουν δυνατότητα αναγέννησης από μόνοι τους αλλά στην περίπτωση των ιστών του ανθρώπινου σκελετού η δυνατότητα αυτή είναι πολύ πιο περιορισμένη έως ανύπαρκτη (διάφορα ζώα μπορούν πιο εύκολα να «αναγεννήσουν» μέλη από το σώμα τους). Η δυσλειτουργία σε διάφορα σημεία του ανθρώπινου σκελετού μπορεί γίνει αιτία για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, κατάσταση που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς οι σημερινές θεραπευτικές επιλογές για τη βελτίωση της λειτουργίας του σκελετού στους ανθρώπους είναι μικρές.

Η αμερικανική ερευνητική ομάδα κατάφερε να εντοπίσει πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα και, καλλιεργώντας τα στο εργαστήριο, πέτυχαν να αναπτύξουν νέα οστά και χόνδρο.  Αυτό που δεν περίμενε κανένας από τους ειδικούς είναι ο εντοπισμός τέτοιων βλαστικών κυττάρων στο άχρηστο λίπος που προκύπτει από τη λιποαναρρόφηση. Ορισμένα κύτταρα μέσα στα αιμοφόρα αγγεία του λίπους αυτού είναι στην πραγματικότητα ένα είδος σκελετικού βλαστικού κυττάρου.

Οι ειδικοί τονίζουν πως θα χρειαστούν ακόμα πολύχρονες έρευνες για την ανάπτυξη πρακτικών που θα οδηγήσουν στην εφαρμογή των σκελετικών βλαστικών κυττάρων. Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να φανεί πολύ χρήσιμη  στην αντικατάσταση κατεστραμμένων οστών και αρθρώσεων ή τη θεραπεία εκφυλιστικών σκελετικών παθήσεων όπως η οστεοπόρωση. Σημαντικό είναι επίσης να διαπιστωθεί αν αυτά τα βλαστικά κύτταρα μπορούν να παραχθούν σε μεγάλες ποσότητες.

Μοιραστείτε το