Πώς η καφεΐνη βοηθά την μακροζωία;

Ο καφές είναι μια καθημερινή απόλαυση και ανάγκη για εκατομμύρια ανθρώπους που ξεκινούν και συνεχίζουν την ημέρα τους με ένα ή και περισσότερα φλιτζάνια καφέ. Νέα ερευνητικά δεδομένα απέδειξαν πως ο καφές μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, υπό προϋποθέσεις.

Οι ερευνητές του Stanford University πιστεύουν πως ο καφές και το τσάι μπορούν να συνεισφέρουν στην μακροζωία, μειώνοντας χημικές ουσίες στο αίμα που μπορούν να προκαλέσουν μια επικίνδυνη καρδιακή νόσο. Οι ειδικοί πιστεύουν πως η καφεΐνη μπλοκάρει χημικές ουσίες στο αίμα που προάγουν τη φλεγμονή. Αν τα αγγεία «νοσήσουν» από φλεγμονή είναι πιθανό να γίνουν άκαμπτα και αυτό να οδηγήσει σε προβλήματα καρδιάς αλλά και σε άλλα σοβαρά ζητήματα υγείας.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα έκαναν εξετάσεις αίματος και αποδείχτηκε πως όσοι  έπιναν περισσότερο καφέ, είχαν στο αίμα τους λιγότερες ουσίες που συνδέονται με τη φλεγμονή. Μια χημική ουσία που περιέχεται στη σοκολάτα, η θεοβρωμίνη, φάνηκε επίσης να έχει αντιφλεγμονώδη δράση, αν και όχι τόσο έντονη όσο η καφεΐνη.

Ο Dr.David Furman, Consulting Associate Professor στο “Stanford Institute for Immunity, Transplantation and Infection”  δήλωσε ότι περισσότερο από το 90% των μη μεταδοτικών νόσων συνδέεται με τη χρόνια φλεγμονή και πρόσθεσε ότι είναι γνωστό πως η πρόσληψη καφεΐνης συνδέεται με τη μακροζωία.

Αν και πολλές παλιότερες έρευνες ανέδειξαν αυτήν την σχέση, ο Furman τόνισε πως η ερευνητική του ομάδα ανακάλυψε την πιθανή αιτία: Τα ευρήματα αποδεικνύουν πως η φλεγμονώδης διαδικασία που συνδέεται με τη γήρανση δεν προάγει μόνο την καρδιαγγειακή νόσο αλλά ωθείται από μοριακά γεγονότα, τα οποία ενδεχομένως μπορούμε να στοχεύσουμε και να πολεμήσουμε. H κατανάλωση της καφεΐνης είναι ένας τρόπος να γίνει αυτό και έτσι η φλεγμονώδης κατάσταση να γίνει μια αναστρέψιμη κατάσταση.

Μοιραστείτε το