Μπορεί η στυτική δυσλειτουργία να είναι οιωνός καρδιαγγειακού κινδύνου;

Η στυτική δυσλειτουργία είναι μια κατάσταση που απασχολεί πολλούς άνδρες και χαρακτηρίζεται ως η συνεχής ή περιοδική αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης της στύσης, για να υπάρξει μία επιτυχημένη σεξουαλική επαφή. Η επίτευξη της στύσης δεν είναι μια απλή υπόθεση αλλά πρόκειται για μια εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία, στην οποία συμμετέχουν ο εγκέφαλος, ορμόνες, νεύρα, μύες, αγγεία και φυσικά τα συναισθήματα και οι αισθήσεις, όπως η προσοχή.

Η ηλικία των ανδρών που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα διαφέρει, υπολογίζεται μάλιστα πως αφορά και άνδρες κάτω των 40 ετών, αν και τα οργανικά αίτια είναι πολύ σπάνια σε ηλικίες κάτω των 50 ετών. Το πρόβλημα απαντάται με μεγαλύτερη συχνότητα σε άνδρες πάνω από 60 ετών.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό έντυπο Circulation απέδειξε πως η δυσλειτουργία στη στύση είναι σημάδι καρδιαγγειακού κινδύνου, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες όπως η χοληστερόλη, το κάπνισμα και η υπέρταση.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Μάικλ Μπλαχα, μελέτησαν για τέσσερα χρόνια πάνω από 1.900 άνδρες, 60-78 ετών, και παρατήρησαν ότι όσοι εξ αυτών ανέφεραν στυτική δυσλειτουργία είχαν τελικά διπλάσιο κίνδυνο να υποστούν, όχι μόνο εμφράγματα αλλά και ανακοπή, αιφνίδιο καρδιακό θάνατο ή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ειδικοί τόνισαν πως η καρδιαγγειακή νόσος και η στυτική δυσλειτουργία έχουν μερικούς κοινούς παρανομαστές, όπως η παχυσαρκία, η αυξημένη αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, το κάπνισμα κ.α. Κατά τη διάρκεια της τετραετούς μελέτης, οι επιστήμονες κατέγραψαν συνολικά 115 μοιραία και μη μοιραία εμφράγματα, μοιραία και μη μοιραία εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές ανακοπές και αιφνίδιους καρδιακούς θανάτους. Μιλώντας με ποσοστά, περίπου το 6,3% των ανδρών που ανέφερε στυτική δυσλειτουργία, έπαθε εμφράγματα, καρδιακές ανακοπές ή εγκεφαλικά επεισόδια συγκριτικά με το 2,6% αυτών που δεν υπέφεραν από στυτική δυσλειτουργία.

«Η μελέτη δείχνει ότι οι γιατροί θα πρέπει να ελέγχουν ενδελεχώς τους άνδρες με στυτική δυσλειτουργία, ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και να αντιμετωπίζουν πιο επιθετικά παράγοντες όπως η υπέρταση ή η υπερλιπιδαιμία», σχολιάζει ο Δρ Μπλαχα.

Μοιραστείτε το