Η ατμοσφαιρική ρύπανση ένοχη για την εμφάνιση του διαβήτη!

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μια πραγματικότητα για εκατοντάδες χώρες, οι κάτοικοι των οποίων απειλούνται πραγματικά από τον μολυσμένο αέρα και τις κακές ατμοσφαιρικές συνθήκες.

Επιστημονική έρευνα υποστηρίζει τώρα πως τα επίπεδα των ρύπων στην ατμόσφαιρα, ακόμα και αν είναι σε ασφαλή όρια, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη. Η μελέτη εκτιμά ότι η μείωση των ρύπων στον αέρα, ειδικά στις χώρες με σοβαρό πρόβλημα όπως η Ινδία, θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των περιστατικών διαβήτη τύπου 2.

Σήμερα υπολογίζεται πως ο διαβήτης είναι ένα πρόβλημα υγείας που αφορά περί τα 420 εκατομμύρια άτομα ενώ οι τάσεις είναι ραγδαία αυξητικές, σε όλον τον κόσμο. Η ανθυγιεινή διατροφή, ο καθιστικός τρόπος ζωής και η νόσος της παχυσαρκίας είναι παράγοντες γνωστοί για την εκδήλωση της νόσου, στους οποίους θα πρέπει να προστεθεί πλέον και η ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή ιατρικής Ζιγιάντ Αλ-'Αλι του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, δημοσίευσαν τα στοιχεία της έρευνάς τους στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet Planetary Health». Προηγήθηκε ανάλυση στοιχείων για περίπου 1,7 εκατομμύρια άτομα χωρίς ιστορικό διαβήτη σε βάθος 8,5 ετών, συσχετίζοντας το επίπεδο ρύπανσης στο οποίο εκτίθεντο διαχρονικά, με την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη στην πορεία. Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως ακόμη και με 2,4 μικρογραμμάρια σωματιδίων ανά κυβικό μέτρο αέρα αυξάνεται ελαφρά ο κίνδυνος διαβήτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε επίπεδο ρύπανσης πέντε έως δέκα μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους (ποσοστό 21%) εμφάνισε διαβήτη. Όταν η έκθεση στη ρύπανση ήταν αυξημένη στα 12 έως 14 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, το ποσοστό που εκδήλωσαν διαβήτη, αυξήθηκε στο 24%.

Συνεχίζοντας την ανάλυσή τους, οι ειδικοί πιστεύουν πως ο παράγοντας «ατμοσφαιρική ρύπανση» συνέβαλε διεθνώς σε περίπου 3,2 εκατομμύρια νέα περιστατικά διαβήτη το 2016 ενώ υπολόγισαν πως περίπου 8,2 εκατομμύρια έτη υγιούς ζωής χάθηκαν το 2016 εξαιτίας του διαβήτη που σχετίζεται με τη ρύπανση.

Μοιραστείτε το