Πώς συνδέεται η εργασία στο αεροπλάνο με την εμφάνιση συγκεκριμένων μορφών καρκίνου;

Μπορεί να ακούγεται κάπως περίεργο ως επιστημονικό συμπέρασμα αλλά μια ομάδα ερευνητών υποστηρίζει πως, όσοι εργάζονται ως προσωπικό καμπίνας στις αεροπορικές εταιρίες, κινδυνεύουν να εκδηλώσουν ορισμένες μορφές καρκίνου, ιδίως του μαστού και του δέρματος.

Πώς όμως οδηγήθηκαν σε αυτό το συμπέρασμα;  Oι ειδικοί ενοχοποιούν την ιοντίζουσα κοσμική και την υπεριώδη ακτινοβολία που διαπερνούν το αεροπλάνο και μπορούν να κάνουν ζημιά στο ανθρώπινο DNA. Επίσης, οι εργαζόμενοι αυτοί είναι πιθανό να εκτίθενται και σε καρκινογόνες ουσίες μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους που μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στο ορμονικό τους σύστημα. Άλλος ένας παράγοντας που επιβαρύνει την υγεία τους-δεν ευθύνεται φυσικά για την εμφάνιση ασθενειών- είναι και το γεγονός πως οι εν λόγω εργαζόμενοι πάσχουν από την  διαταραχή του βιολογικού ρολογιού τους, λόγω των νυχτερινών βαρδιών και των διηπειρωτικών ταξιδιών – το γνωστό jet lag.Aυτή η αδιάκοπη κατάσταση είναι υπεύθυνη για την εξασθένιση και πολλές φορές εξάντληση του ανοσοποιητικού συστήματος, γεγονός επιβαρυντικό για το σύνολο της υγείας τους.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τη δρα Ιρίνα Μορντούκοβιτς, δημοσίευσαν την έρευνά τους στο περιοδικό περιβαλλοντικής υγείας "Environmental Health". Η έρευνα στηρίχθηκε σε 5.366 εργαζόμενους (το 80% γυναίκες) με μέση ηλικία 51,5 ετών και ιπτάμενη προϋπηρεσία τουλάχιστον 20 ετών, από τους οποίους περίπου το 15% διαγνώσθηκαν με καρκίνο. Σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, οι αεροσυνοδοί και φροντιστές είχαν τα εξής ποσοστά καρκίνου: μαστού 3,4% έναντι 2,3%, μήτρας 0,15% έναντι 0,13%, τραχήλου 1% έναντι 0,7%, εντέρου 0,47% έναντι 0,27% και θυρεοειδούς 0,67% έναντι 0,56%.

Η επεξεργασία των στοιχείων οδήγησε στο συμπέρασμα πως το γυναικείο ιπτάμενο προσωπικό έχει κατά μέσο όρο 51% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσει καρκίνο του μαστού, σε σχέση με γυναίκες που κάνουν άλλα επαγγέλματα. Ο κίνδυνος υπερδιπλασιάστηκε στην περίπτωση του επιθετικού καρκίνος του δέρματος (μελάνωμα) και υπερτετραπλασιάστηκε για άλλα είδη καρκίνου του δέρματος (εκτός από το μελάνωμα). Ειδικά στον γυναικείο πληθυσμό, ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος- πλην μελανώματος- αυξάνει για κάθε πρόσθετη πενταετία ιπτάμενης προϋπηρεσίας.

Οι άνδρες φροντιστές έχουν επίσης μεγαλύτερο σχεδόν κατά 50% κίνδυνο για μελάνωμα του δέρματος (ποσοστό 1,2% έναντι 0,69% στο γενικό ανδρικό πληθυσμό) και περίπου 10% αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος πλην μελανώματος (ποσοστό 3,2% έναντι 2,9%).

Μοιραστείτε το