Γιατί το φαγητό στα όρθια και στα βιαστικά δεν είναι καλή ιδέα;

Όλοι συνηθίζουμε να τρώμε κάτι στα όρθια, είτε από βιασύνη, είτε από αφηρημάδα. Κι όμως, αυτή η φαινομενικά αθώα κίνηση μπορεί να αποδειχτεί τελικά επιζήμια για την πέψη μας και για μια σειρά άλλων διαδικασιών που έχουν να κάνουν με το στομάχι μας. Τι εννοούμε;

Eμποδίζουμε τη σωστή πέψη

Η στάση που υιοθετούμε ενώ τρώμε, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα πέψης της τροφής και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, το στομάχι «αδειάζει» πιο αργά  από το φαγητό που έχει καταναλωθεί, όταν καθόμαστε, σε σχέση με το να είμαστε όρθιοι.

Καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες φαγητού χωρίς να το καταλαβαίνουμε

Όταν καθόμαστε για να φάμε, η διαδικασία μπορεί να γίνεται με πιο ήρεμους ρυθμούς, μειώνοντας έτσι και την ποσότητα που καταναλώνουμε τελικά. Νιώθουμε έτσι πιο πλήρεις, σταματάμε την σωστή στιγμή. Όταν όμως είμαστε όρθιοι και βιαζόμαστε μπορεί να καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα, χωρίς καν να το αντιληφθούμε.

Προκαλούμε φούσκωμα

Εμποδίζοντας τη σωστή διαδικασία της πέψης, σίγουρα θα δούμε να συμβαίνει το γνωστό φούσκωμα στην περιοχή της κοιλιάς. Αυτό προκαλείται κυρίως από την στάση αλλά και την ταχύτητα με την οποία τρώμε, η οποία είναι σαφώς μεγαλύτερη. Επίσης καλό είναι γνωρίζετε πως αυξάνεται και η ποσότητα αέρα που καταπίνουμε κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, επιδεινώνοντας έτσι την ενοχλητική αίσθηση του φουσκώματος.

Δεν νιώθουμε χορτασμένοι

 Ο βαθμός στον οποίο το στομάχι εκτείνεται μετά από ένα γεύμα, επιτρέπει τον εγκέφαλο να γνωρίζει αν έχουμε φάει αρκετά. Η άτσαλη και γρήγορη διαδικασία δεν επιτρέπει να γίνεται σωστά η διαδικασία και έτσι δεν νιώθουμε το αίσθημα της πληρότητας από ένα ολοκληρωμένο γεύμα.

Όσο περισσότερο το στομάχι εκτείνεται και μένει περισσότερη ώρα γεμάτο, τόσο λιγότερο πεινασμένοι αισθανόμαστε.  Αυτός είναι και ο λόγος που οι τροφές όπως οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες πέπτονται γρήγορα και νιώθουμε πεινασμένοι. Κάποιες τροφές όμως όπως οι φυτικές ίνες και η πρωτεΐνη χρειάζονται περισσότερο χρόνο και έτσι νιώθουμε πλήρεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όταν είμαστε όρθιοι ή κινούμαστε κατά τη διάρκεια του γεύματος,  το στομάχι πέπτει την τροφή μέχρι και 30% γρηγορότερα.

Χάνουμε την απόλαυση του φαγητού

Το φαγητό δεν είναι μόνο σίτιση αλλά και μια σημαντική απόλαυση σχεδόν όλων των αισθήσεων. Το να καταναλώνουμε το φαγητό μας με ηρεμία και χωρίς βιασύνη είναι κάτι που και θα μας χορτάσει και θα μας ευχαριστήσει ταυτόχρονα. Είναι γνωστό πως όταν τρώμε απερίσπαστοι, απολαμβάνουμε περισσότερο το φαγητό μας και δεν καταλήγουμε να το παρακάνουμε.

Μοιραστείτε το