Σε φθίνουσα πορεία η ανθρώπινη νοημοσύνη;

Παρά την πρόοδο, η ανθρώπινη νοημοσύνη φθίνει τα τελευταία χρόνια υποστηρίζουν ερευνητές του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών Ragnar Frisch της Νορβηγίας.

Η λέξη «νοημοσύνη» έχει πάρει διάφορες ερμηνείες, ανάλογα και με τις εκάστοτε κοινωνικές περιστάσεις ανά του αιώνες. Ακόμα και ο τρόπος αξιολόγησης της νοημοσύνης μπορεί να αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου, εντός του ίδιου πολιτισμικού περιβάλλοντος ενώ εξακολουθεί να είναι μια έννοια πολύπλευρη και με διαφορετικές σημασίες (π.χ. ικανότητα μάθησης, συναισθηματική νοημοσύνη, κοινωνική νοημοσύνη κ.α.).

Με βάση παλαιότερες επιστήμονες μελέτες, η ανθρώπινη νοημοσύνη είχε σημειώσει πρόοδο το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, με τους ειδικούς να αποδίδουν αυτήν τη θετική εξέλιξη στην βελτίωση της διατροφής, της υγείας, της εκπαίδευσης και των καλύτερων συνθηκών διαβίωσης.

Σύμφωνα όμως με τους Νορβηγούς, αυτή κατάσταση δεν διαγράφει ανοδική πορεία πια αλλά το αντίθετο! Οι επιστήμονες ανέλυσαν τεστ IQ στα οποία είχαν υποβληθεί νεαροί άνδρες που είχαν καταταγεί στον στρατό την περίοδο 1970-2009. Μελετώντας τα δεδομένα 370.000 τεστ ανακάλυψαν ότι το σκορ του δείκτη νοημοσύνης έφθινε κατά επτά μονάδες ανά γενιά.

Οι αιτίες πίσω από αυτήν την μείωση στα σκορ πιθανολογούνται πως είναι οι περιβαλλοντικοί  παράγοντες, οι νέες συνήθειες στην καθημερινή διαβίωση, οι αλλαγές στο εκπαιδευτικό και εργασιακό σύστημα αλλά και το γεγονός πως σήμερα τα παιδιά έχουν εγκαταλείψει το διάβασμα για χάρη των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και των έξυπνων συσκευών.

Με τα συμπεράσματα αυτά συμφωνούν και άλλες επιστημονικές μελέτες καθώς και Βρετανοί ερευνητές παρατήρησαν ότι το σκορ νοημοσύνης έχει πέσει από 2,5 έως 4,3 μονάδες ανά δεκαετία, από το τέλος περίπου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το επιστημονικό άρθρο δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Proceedings of the National Academy of Sciences».

Μοιραστείτε το