Τα πολύτιμα Ω3 λιπαρά συνεισφέρουν και στην ομαλή ανάπτυξη των εμβρύων!

Τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα γνωστά καλά λιπαρά που βρίσκονται στα ψάρια (και όχι μόνο) είναι μια εξαιρετική επιλογή για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας. Τα ω-3 είναι λιπαρά οξέα που ανήκουν στα πολυακόρεστα λιπαρά και χωρίζονται σε 2 κατηγορίες:

  • Στο α-λινολενικό οξύ (ALA), που υπάρχει σε φυτικές τροφές όπως ο λιναρόσπορος.
  • Στο εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), που περιέχονται σε ψάρια/ θαλασσινά.

Η διαφορά μεταξύ τους είναι ότι τα EPA και DHA ο οργανισμός μας τα προσλαμβάνει μέσα από τη διατροφή ενώ το α-λινολενικό οξύ (ALA) μετατρέπεται σε EPA και DHA μέσα στο σώμα μας.

Νέα ερευνητικά στοιχεία αποδεικνύουν τώρα πως τα εν λόγω λιπαρά είναι πολύ ωφέλιμα και για την ανάπτυξη των βρεφών.

Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση τις μητέρες 420 βρεφών από την κύηση, με τις γυναίκες αυτές να έχουν  ιστορικό αλλεργιών και χαμηλής κατανάλωσης ψαριών. Μετά τη γέννηση τους, τα βρέφη έλαβαν 650 mg ιχθυελαίου σε χάπι ή εικονικό χάπι που περιείχε ελαιόλαδο, σε καθημερινή βάση για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους, ακολουθώντας μια τυχαία επιλογή.

Μόλις τα παιδιά έκλεισαν τα 5 χρόνια, οι ερευνητές πήραν δείγμα αίματος και προχώρησαν σε μέτρηση της περιμέτρου της μέσης από 165 παιδιά της ομάδας παρέμβασης και 157 της ομάδας ελέγχου. Αποδείχτηκε πως η περίμετρος ήταν 1,09 εκατοστά μικρότερη στην ομάδα των παιδιών που είχαν πάρει χάπι ιχθυελαίου. Η αυξημένη περίμετρος της μέσης θεωρείται παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση καρδιακού νοσήματος. Παρατηρήθηκε ακόμα πως τα αγόρια είχαν και 21% χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης καθώς και 22% χαμηλότερα επίπεδα αντίστασης στην ινσουλίνη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη έχει άμεση σχέση με την πιθανότητα εκδήλωσης του συχνού σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Οι ειδικοί που υπογράφουν τη μελέτη τονίζουν πως θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ξανά τα ευρήματά τους σε μεγαλύτερο κλινικό δείγμα, αλλά τόνισαν πως η λήψη των Ω3 λιπαρών είναι μια καλή συνήθεια για κάθε φάση της ζωής μας, από την οποία έχουμε ασύγκριτα  οφέλη. Τα λιπαρά αυτά συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, ενισχύουν τη διανοητική λειτουργία και είναι ιδανικά για την διατήρηση της καλής υγείας των ματιών κ.α, άρα όσο νωρίτερα μπαίνουν στο διαιτολόγιο των παιδιών, τόσο το καλύτερο για την ανάπτυξή τους.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Μοιραστείτε το