Αίμα στα ούλα: σε ποια έλλειψη βιταμίνης μπορεί να οφείλεται;

To αίμα στα ούλα δεν είναι σπάνιο φαινόμενο και όλοι σχεδόν το έχουμε δει να συμβαίνει, όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Δεν θεωρείται ανησυχητικό σημάδι αλλά αν συμβαίνει κατ’ εξακολούθηση, θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στον οδοντίατρό σας.

Γενικά το αίμα στα ούλα μπορεί να είναι σημάδι κάποιος ασθένειας των ούλων, που ξεκινά ως ουλίτιδα και εξελίσσεται έως και σε περιοδοντίτιδα, μια αιτία που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και την απώλεια των δοντιών. Όμως, ένας πιθανός λόγος που συμβαίνει αυτό τα φαινόμενο, αν αποκλειστούν λόγοι που οφείλονται στην κακή υγιεινή του στόματος, μπορεί να είναι και η έλλειψη βιταμινών.

Ειδικά η βιταμίνη C είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη στοματική υγεία, καθώς βοηθά στο χτίσιμο γερών δοντιών και ούλων. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της βιταμίνης C, γνωστής και ως ασκορβικό οξύ, την καθιστούν άκρως απαραίτητη για την ανάπτυξη και διατήρηση των ούλων. Είναι εξίσου σημαντική και απαραίτητη και για τη δημιουργία των συνδετικών ιστών, συμπεριλαμβανομένων των οστών, των αιμοφόρων αγγείων και των ούλων. Με δυο λόγια, αν δεν υπήρχε αυτή η βιταμίνη ή αν είναι σε έλλειψη στον οργανισμό μας, τα ούλα μας θα δυσκολεύονταν να συγκρατήσουν τα δόντια και τη γνάθο.

Μερικά χρήσιμα στοιχεία για την βιταμίνη C

Οι ενήλικες χρειάζονται 40 mg βιταμίνης C την ημέρα, ποσότητα που μπορούν να πάρουν μέσω των τροφών. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι το γεγονός πως η βιταμίνη αυτή δεν μπορεί να αποθηκευτεί στο σώμα σας, οπότε πρέπει να φροντίζετε να κάνετε τις ανάλογες διατροφικές επιλογές και αλλαγές.

Καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα πορτοκάλια, ο φυσικός χυμός πορτοκαλιού, οι κόκκινες και πράσινες πιπεριές, οι φράουλες, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και οι πατάτες.

Μια ακραία κατάσταση που προκαλείται από την έλλειψη βιταμίνης C είναι το σκορβούτο, η ασθένεια που προκαλείται από την απουσία βιταμίνης C στη διατροφή, για τουλάχιστον τρεις μήνες. Εκτός από πρήξιμο και μάτωμα του ούλων, προκαλεί επίσης πόνο στις αρθρώσεις, μώλωπες στο δέρμα, καθώς και κόκκινα ή μωβ στίγματα στην επιδερμίδα.

Η αλλαγή στη διατροφή αναστρέφει αυτήν την κατάσταση, όπως και η λήψη των σχετικών συμπληρωμάτων από το φαρμακείο. Συνήθως οι πάσχοντες αισθάνονται καλύτερα μέσα σε 48 ώρες από τη θεραπεία και αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Μοιραστείτε το