Μια νέα μελέτη εξηγεί γιατί ασπρίζουν τα μαλλιά μας

Στην ερώτηση γιατί ασπρίζουν τα μαλλιά μας έρχεται να απαντήσει μια νέα έρευνα,  όπου αναλύεται η πιθανή σχέση  των γονιδίων που ευθύνονται για το χρώμα των μαλλιών και των γονιδίων που είναι υπεύθυνα για να κάνουν τον οργανισμό μας να «καταλάβει» πως εξελίσσεται μια παθολογική κατάσταση.

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια του εργαστηρίου και προτίθεται να εξηγήσει γιατί ασπρίζουν τα μαλλιά μας όταν αρρωσταίνουμε σοβαρά ή όταν βρισκόμαστε κάτω από μεγάλη πίεση και στρες. To σχετικό άρθρο δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «PLOS Biology» και υπογράφεται από ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας και του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως όταν ο οργανισμός βρίσκεται υπό επίθεση από έναν ιό ή ένα βακτήριο, το ανοσοποιητικό σύστημα ξεκινά την αντεπίθεση. Όλα τα κύτταρα έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν τους εισβολείς και ανταποκρίνονται παράγοντας ιντερφερόνες. Αυτά τα μόρια σηματοδότησης στέλνουν σήμα σε άλλα κύτταρα να αναλάβουν δράση ενεργοποιώντας την έκφραση γονιδίων που αναστέλλουν τον ιϊκό διπλασιασμό και αυξάνουν την άμυνα του οργανισμού.

Αυτή η έμφυτη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και της σχέσης με το χρώμα των μαλλιών μας ήταν ένα συμπέρασμα που δεν  περίμεναν να καταλήξουν οι ειδικοί. Εντοπίστηκε μεταξύ των γκρίζων μαλλιών, του παράγοντα μεταγραφής MITF και της έμφυτης ανοσίας-ο MITF είναι παράγοντας γνωστός για τη ρύθμιση πολλών λειτουργιών εντός των μελανοκυττάρων. Ο ΜΙΤF μπορεί να διατηρήσει τον έλεγχο στην αντίδραση των μελανοκυττάρων και η έρευνα έδειξε πως, αν η έμφυτη ανοσοποιητική σηματοδότηση ενεργοποιηθεί εντέχνως στα ποντίκια με προδιάθεση να ασπρίσουν τα μαλλιά τους, τότε αυξάνει ο αριθμός των γκρίζων τριχών τους.

«Οι νέες αυτές διαπιστώσεις σημαίνουν ότι τα γονίδια που ελέγχουν το χρώμα των μαλλιών και του δέρματος ελέγχουν επίσης το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα. Η μελέτη μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα γιατί ασπρίζουν τα μαλλιά μας και να βρούμε στο μέλλον πιθανές λύσεις», σημειώνει ο Δρ Γουίλιαμ Παβαν, συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής του Κλάδου Έρευνας Γενετικών Παθήσεων στο Εθνικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Ανθρώπινου Γονιδιώματος των ΗΠΑ.

Μοιραστείτε το