Η άσκηση κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης ενισχύει την υγεία των νεφροπαθών!

Μια σημαντική καινοτομία λαμβάνει χώρα στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, όπου περίπου 25 νεφροπαθείς ετησίως μπορούν να ασκούνται την ίδια ώρα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

H άσκηση κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη καθώς συμβάλλει σημαντικά στη αποβολή τοξικών ουσιών, σε ένα ποσοστό που φθάνει το 15-20%, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την διαδικασία της αιμοκάθαρσης. Τα στοιχεία των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα για την συμβολή της άσκησης στην αιμοκάθαρση θα παρουσιαστούν αυτόν τον μήνα στο συμπόσιο «Ποιότητα Ζωής στη Χρόνια Νεφρική Νόσος» στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ.

Το ΑΧΕΠΑ δεν είναι η πρώτη φορά που αναδεικνύει την αξία της άσκησης καθώς, από το 1996, δίνει τη δυνατότητα  σε περίπου 25 νεφροπαθείς ετησίως να ασκούνται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της αιμοκάθαρσης με τα έξι ειδικά ποδήλατα που υπάρχουν. Δίπλα τους υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό- νοσηλευτές και γυμναστές-  που επιβλέπουν συνεχώς τους ασθενείς που κάνουν και ειδικές ασκήσεις με το ελεύθερο χέρι.

«Tα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ασθενών με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου υπό αιμοκάθαρση έχει αυξηθεί σημαντικά. Οι σύγχρονες μέθοδοι αιμοκάθαρσης και η νεφρική μεταμόσχευση έχουν παρατείνει την επιβίωση, αλλά η παράταση της επιβίωσης δεν συνοδεύεται και από ανάλογη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Η εφαρμογή προγραμμάτων συστηματικής άσκησης στους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς τόσο στη διάρκεια της αιμοκάθαρσης, όσο και εκτός αυτής, αποτελούν ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο συμπληρωματικής θεραπείας των ασθενών αυτών.

Έχει διαπιστωθεί τόσο από διεθνείς έρευνες, όσο και από στοιχεία έρευνας που έγινε στο πλαίσιο διδακτορικής διατριβής στην Ελλάδα, ότι η άσκηση κατά την αιμοκάθαρση βοηθάει στην μεγαλύτερη αποβολή των τοξικών ουσιών, στη λεγόμενη επάρκεια της αιμοκάθαρσης. Δηλαδή ενισχύει τη δράση του φίλτρου αιμοκάθαρσης σε ένα ποσοστό από 15 έως 20%.» εξηγεί ο Πρόεδρος Επιτροπής Υγείας του ΑΠΘ, καθηγητής Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Θεσσαλονίκης, Αστέριος Δεληγιάννης.

Τα οφέλη από την άσκηση στους ασθενείς δεν σταματάνε εδώ καθώς, με την άσκηση, βελτιώνεται η λειτουργία της καρδιάς, διορθώνεται η μυϊκή ατροφία ενώ σημαντική είναι και η θετική  ψυχολογική επίδραση, καθώς πολύ ασθενείς διακατέχονται από άγχος  και τάσεις κατάθλιψης.

Οι περισσότεροι νεφροπαθείς δεν γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η άσκηση

Η άσκηση με την ανάλογη καθοδήγηση δεν θα πρέπει να λείπει από την ρουτίνα των νεφροπαθών και ούτε θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στις μέρες της αιμοκάθαρσης.

Στην ερώτηση γιατί δεν επεκτείνεται το πρόγραμμα της άσκησης κατά την αιμοκάθαρση για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη της , ο κ. Δεληγιάννης, αναφέρει ότι οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακόμη τα θεραπευτικά πλεονεκτήματα ενώ πολλοί ασθενείς φοβούνται μήπως η άσκηση έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους. Επίσης και οι ασφαλιστικοί φορείς δεν υποστηρίζουν  προγράμματα άσκησης σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα μιας το κόστος θεωρείται υψηλό και ασύμφορο καθώς περιλαμβάνει εξειδικευμένο προσωπικό για να επιβλέπει τους ασθενείς κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Μοιραστείτε το