Ακίνδυνη η τεστοστερόνη σχετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη!

Νεότερα επιστημονικά δεδομένα καθησυχάζουν τις ανησυχίες για τις αρνητικές επιπτώσεις της τεστοστερόνης στον προστάτη.

Συγκεκριμένα, μια ανάλυση περισσότερων των 250.000 λευκών κυρίως ανδρών που έγινε στη Σουηδία από ερευνητές στο Κέντρο Καρκίνου «Laura και Isaac Perlmutter» του NYU Langone Medical Center διαπίστωσε ότι στους άνδρες που είχε συνταγογραφηθεί τεστοστερόνη για πάνω από ένα χρόνο, δεν παρατηρήθηκε αύξηση του κινδύνου καρκίνου του προστάτη. Οι ειδικοί ανακοίνωσαν μάλιστα το αντίθετο, δηλ. πως ο κίνδυνος  ανάπτυξης της συχνής αυτής μορφής  είχε μειωθεί  κατά 50%.

Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώνει και μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, σε 147.593 Αμερικανούς βετεράνους με χαμηλή ολική τεστοστερόνη. Τα ευρήματα των αναλύσεων που ακολούθησαν απέδειξαν πως η θεραπεία με τεστοστερόνη σε καμία περίπτωση δεν συσχετίστηκε με αύξηση του συνολικού κινδύνου για καρκίνο του προστάτη και για επιθετικό καρκίνο του προστάτη.

Ο  χειρουργός ουρολόγος Δρ. Γεώργιος Κυριάκου, Διδακτικό μέλος IRCAD/EITS της Ιατρικής Σχολής του Στρασβούργου επιβεβαιώνει πως, με βάση επιστημονικές αποδείξεις των τελευταίων χρόνων, οι άνδρες που πρέπει να υποβληθούν σε θεραπεία υποκατάστασης της τεστοστερόνης - λόγω χαμηλών επιπέδων- δεν θα πρέπει να φοβούνται πως η πρόσληψη της ορμόνης θα πυροδοτήσει εμφάνιση καρκίνου του προστάτη.

Όπως τόνισε, όλοι οι άνδρες θα πρέπει να γνωρίζουν πως μετά τα 30, η τεστοστερόνη μειώνεται φυσιολογικά κατά περίπου 1% σε όλους τους άνδρες και ο υπογοναδισμός, δηλαδή η ελλιπής παραγωγή τεστοστερόνης από τον οργανισμό και ο καρκίνος του προστάτη συχνά συμπίπτουν χρονικά στους άνδρες με την αύξηση της ηλικίας. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι ο αριθμός των ανδρών που υποβάλλονται σε θεραπεία με τεστοστερόνη έχει τουλάχιστον τριπλασιαστεί από το 2001.

Μέχρι σήμερα υπήρχε έντονη ανησυχία των ανδρών πως η ορμονική θεραπεία με τεστοστερόνη συνδέεται με την πιθανότητα για καρκίνο προστάτη, ο οποίος είναι ο συχνότερος ανδρικός καρκίνος. Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης υπό την παρουσία θεραπευμένου ή τρέχοντος καρκίνου αντενδείκνυται. Από τη στιγμή, όμως, που τα δεδομένα των τελευταίων ετών δεν υποδηλώνουν την ύπαρξη υψηλότερου κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη, οι άνδρες που δεν έχουν άλλες αντενδείξεις για τη λήψη θεραπείας υποκατάστασης της τεστοστερόνης, όπως καρδιοπάθειες, δεν θα πρέπει να έχουν αμφιβολίες και αναστολές, σύμφωνα με τον γιατρό.

Αυτό που τονίζει ο Δρ. Κυριακού είναι το γεγονός πως δεν θα πρέπει να παρέχεται τεστοστερόνη σε άνδρες για τους εντελώς λάθους λόγους, όπως είναι οι κοσμητικοί (π.χ.  διάπλαση τους σώματος).

Μοιραστείτε το