Αυξημένες οι πιθανότητες θανάτου από μη φυσικά αίτια στους επιληπτικούς.

Mια νέα βρετανική έρευνα φέρνει στο φως ενδιαφέροντα στοιχεία για την επιληψία καθώς υποστηρίζει πως, όσοι πάσχουν από τη νόσο, έχουν αυξημένες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους όχι μόνο από φυσικά αίτια αλλά και από αυτοκτονία ή κάποιο ατύχημα.

Αν και ο θάνατος από μη φυσικά αίτια στους επιληπτικούς είναι μικρός σε ποσοστά  (περίπου 0,5%, δηλαδή μία στις 200), είναι σαφώς μεγαλύτερος από ό,τι στους ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα επιληψίας. Τα δεδομένα αυτά δημοσιεύσαν ερευνητές των πανεπιστημίων του Μάντσεστερ και του Σουάνσι, με επικεφαλής τη δρα Χέιλι Γκόρτον,  γνωστό αμερικανικό περιοδικό νευρολογίας "JAMA Neurology".

Για την ολοκλήρωση της έρευνας, αναλύθηκαν δεδομένα για περίπου 60.000 ανθρώπους με επιληψία και 1,2 εκατομμύρια χωρίς επιληψία και διαπιστώθηκε πως όσοι πάσχουν από τη νόσο, έχουν τελικά διπλάσια πιθανότητα να αυτοκτονήσουν, τριπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν από ατύχημα και πενταπλάσια να πεθάνουν από υπερβολική ή λανθασμένη δόση φαρμάκων (πρόκειται οπιοειδή αναλγητικά ή αντιψυχωτικά φάρμακα).

Και παλαιότερα ερευνητικά δεδομένα έχουν αποδείξει τη σχέση επιληψίας με την πιθανότητα πρόωρου θανάτου, γι’ αυτόν τον λόγο οι ειδικοί τόνισαν πως για τους ανθρώπους με επιληψία θα πρέπει να λαμβάνονται ειδικά μέτρα ώστε να αποφεύγονται τα ατυχήματα (π.χ πτώσεις), όμως χρήσιμο θα είναι να ενημερώνονται σχετικά και οι άνθρωποι του περιβάλλοντός τους.

Μοιραστείτε το