Ανακαλύφθηκε βακτήριο που δρα αντικαρκινικά!

Mια σημαντική ανακάλυψη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science Advances» σχετικά με βακτήρια που μπορούν να αναπτύξουν δράση ενάντια στον καρκίνο.

Αμερικανοί επιστήμονες εξήγησαν πως ένα στέλεχος του σταφυλόκοκκου της επιδερμίδας (Staphylococcus epidermidis), παράγει μια χημική ουσία που «σκοτώνει» τις νεοπλασίες του δέρματος.

Πιο συγκεκριμένα, όπως εξηγεί ο επικεφαλής καθηγητής Ρίτσαρντ Γκάλο, πρόεδρος του Τμήματος Δερματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, ο εν λόγω μικροοργανισμός παράγει την ουσία 6-ΗΑΡ, που μπορεί να  καταπολεμήσει τους καρκινικούς όγκους στο δέρμα. Η 6-ΗΑΡ είναι ένα μόριο που εμποδίζει τη δημιουργία DNA και έτσι  στην ουσία σταματάει την εξάπλωση των παθογόνων κυττάρων.

Η ερευνητική ομάδα εξήγησε πως τα πειραματόζωα, που εκτέθηκαν σε ισχυρή υπεριώδη ακτινοβολία, ανέπτυξαν πολλούς δερματικούς όγκους, όχι όμως όσα είχαν στο δέρμα τους τα συγκεκριμένα βακτήρια που παράγουν αυτή την ουσία.  Στα πειραματόζωα χορηγήθηκε η ουσία 6-ΗΑΡ με ένεση, ανά δυο ημέρες για δυο εβδομάδες. Παρατηρήθηκε πως δεν εμφάνισαν τοξικές παρενέργειες, ενώ σε όσα είχαν μελάνωμα στο δέρμα τους, το μέγεθος των όγκων τους συρρικνώθηκε κατά τουλάχιστον 50%.

«Εντοπίσαμε ένα στέλεχος σταφυλόκοκκου, κοινού στο υγιές ανθρώπινο δέρμα, που έχει μια επιλεκτική ικανότητα να αναστέλλει την ανάπτυξη μερικών καρκίνων. Αυτό το μοναδικό στέλεχος των δερματικών βακτηρίων παράγει μια χημική ουσία που καταστρέφει αρκετά είδη καρκινικών κυττάρων, αλλά δεν φαίνεται να είναι τοξική για τα φυσιολογικά κύτταρα» δήλωσε ο Γκάλο.

Οι επιστήμονες επισήμαναν πως χρειάζονται και επιπλέον ερευνητικά στοιχεία για να εξακριβωθεί με σιγουριά κατά πόσο  μπορεί να αξιοποιηθεί η ουσία αυτή  στην πρόληψη του καρκίνου καθώς και, εάν, η απώλειά της αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο. Σημαντικό για τους ερευνητές είναι το γεγονός πως η νέα αυτή ανακάλυψη επιβεβαιώνει ότι το μικροβίωμα του δέρματος παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού, ακόμα και απέναντι σε τόσο ισχυρές νόσους όπως ο καρκίνος.

Μοιραστείτε το