Η υγιεινή τροφή που κρατάει μακριά την πολλαπλή σκλήρυνση είναι αυτή…

Η πολλαπλή σκλήρυνση ή σκλήρυνση κατά πλάκας, όπως συνηθίζουμε να την αποκαλούμε είναι μια ασθένεια που πλήττει και σταδιακά καταστρέφει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η ασθένεια διαταράσσει την επικοινωνία του εγκέφαλου με το υπόλοιπο σώμα, δημιουργώντας κινητικά και άλλα προβλήματα στον ασθενή.

Η πολλαπλή σκλήρυνση χαρακτηρίζεται από την απώλεια της μυελίνης, μιας ουσίας που καλύπτει και προστατεύει τα νεύρα. Το ανοσοποιητικό σύστημα, χωρίς ακόμα να είναι γνωστή η αιτία, καταστρέφει τη μυελίνη και διαταράσσει τη λειτουργία ολόκληρου του νευρικού συστήματος.

Η διατροφή με ψάρια είναι αυτή που μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο να  νοσήσει κάποιος από την πολλαπλή σκλήρυνση, σύμφωνα με νέα επιστημονικά δεδομένα. Στην καινούρια μελέτη, η οποία θα παρουσιαστεί στο επόμενο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας , όσοι έτρωγαν ψάρια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ή 1-3 φορές τον μήνα σε συνδυασμό με καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίων, είχαν 45% χαμηλότερο κίνδυνο πολλαπλής σκλήρυνσης συγκριτικά με όσους έτρωγαν ψάρια λιγότερο από μία φορά τον μήνα και δεν λάμβαναν σχετικά συμπληρώματα.

«Η μελέτη απέδειξε άλλο ένα όφελος της διατροφής με ψάρια και θαλασσινά», εξηγεί η Δρ Αννετ Λανγκερ-Γκουλντ, συγγραφέας της μελέτης, συμπληρώνοντας πως η διατροφή με ψάρια είναι κατάλληλη και για την προστασία της καρδιάς.

Οι ερευνητές του συστήματος υγείας Kaiser Permanente της Νότιας Καλιφόρνια, μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 1.100 άτομα από τη Νότια Καλιφόρνια με μέση ηλικία τα 36 έτη. Οι μισοί είχαν διαγνωστεί με πολλαπλή σκλήρυνση σε πρώιμο στάδιο ή κλινικά απομονωμένο σύνδρομο. Η συνέχεια της έρευνας περιλάμβανε την ανάλυση στοιχείων για 13 γενετικές μεταλλάξεις σε μια δέσμη ανθρώπινων γονιδίων που είναι γνωστό ότι ρυθμίζουν τα επίπεδα των λιπαρών οξέων. Διαπιστώθηκε πως, δύο από τις 13 μεταλλάξεις, συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο πολλαπλής σκλήρυνσης ανεξαρτήτως της κατανάλωσης ψαριών. Το συμπέρασμα που εξάγεται είναι πως ορισμένοι άνθρωποι έχουν γενετικό πλεονέκτημα στην ρύθμιση των λιπαρών οξέων. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα ω-3 λιπαρά οξέα δρουν προστατευτικά έναντι της νευροεκφυλιστικής ασθένειας.

Πάνω σε αυτά τα δεδομένα η  Δρ Λανγκερ-Γκουλντ εξηγεί πως «τα ω-3 είναι γνωστό ότι έχουν νευροπροστατευτική και αντιφλεγμονώδη δράση, κάτι που πιθανόν να παρέχει προστασία και έναντι της εκδήλωσης πολλαπλής σκλήρυνσης. Η κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών είναι σε κάθε περίπτωση προτιμότερη από τη λήψη ω-3 λιπαρών οξέων σε μορφή συμπληρώματος διατροφής», υπογραμμίζει.

Οι έρευνες για τη δράση των συγκεκριμένων λιπαρών οξέων έναντι του κινδύνου εμφάνισης της πολλαπλής σκλήρυνσης συνεχίζονται.

Μοιραστείτε το