Σημάδια στα πόδια: πότε αποτελούν ένδειξη καρδιακών προβλημάτων;

Tα ανεπαίσθητα σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν στα πόδια ή στα πέλματά μας πολλές φορές δεν μας απασχολούν ιδιαίτερα, ίσως μάλιστα, κάτω από τα ρούχα μας, να μην τα προσέχουμε καν.

Αυτό όμως που επιδιώκουμε να σας τονίσουμε με αυτό το άρθρο είναι πως όλοι πρέπει να εξετάζουμε την επιδερμίδα ή τα νύχια μας τακτικά και με προσοχή, ώστε να διαπιστώσουμε αν υπάρχει κάποια μεταβολή που χρήζει ιατρικής αξιολόγησης. Ορισμένες φορές ο οργανισμός μας προσπαθεί να μας προειδοποιήσει για τυχόν δυσλειτουργίες και, μια από τις περιπτώσεις αυτές, σχετίζεται με την λειτουργία της καρδιάς και την ύπαρξη σημαδιών στα πόδια, ιδιαίτερα στο κατώτερο τμήμα τους από τον αστράγαλο και κάτω.

Τα πιο κοινά χαρακτηριστικά αυτής της αμφίδρομης σχέσης (καρδιάς-σημαδιών στα πόδια) που δεν πρέπει να αγνοείτε, είναι τα εξής:

Απώλεια των τριχών: αν παρατηρήσετε αξιοσημείωτη απουσία τριχοφυΐας κοντά στον αστράγαλο ή στα δάχτυλα των ποδιών, να γνωρίζετε πως μπορεί να πρόκειται για σημάδι μειωμένης κυκλοφορίας αίματος στα άκρα λόγω περιφερικής αρτηριοπάθειας. Εκτός από την απώλεια τριχών, μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ένα ελαφρύ μελάνιασμα στα δάχτυλα ή μια ασυνήθιστη γυαλάδα στο δέρμα. Απευθυνθείτε στον γιατρό σας για διάγνωση, μέσω κλινικής εξέτασης ή και ακτινογραφίας.

Νύχια που κυρτώνουν: μπορεί να παρατηρήσετε μια ελαφριά κύρτωση τόσο στα νύχια των ποδιών, όσο και στα νύχια των χεριών. Αυτή η περίπτωση είναι χαρακτηριστική της καρδιοπάθειας αλλά και της δυσλειτουργίας των πνευμόνων / εντέρου. Στην περίπτωση καρδιοπάθειας, είναι αποτέλεσμα της αυξημένης αγγειακής αντίστασης και της αυξημένης ροής αίματος στα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κάτω από τα νύχια. Αυτός είναι ο λόγος που οι υποκείμενοι ιστοί πρήζονται και προσδίδουν στα νύχια πιο στρογγυλό σχήμα και μεγαλύτερο πλάτος.

Μικρές κόκκινες γραμμές κάτω από τα νύχια: είναι χαρακτηριστική ένδειξη πως υπάρχει ρήξη στα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία των κάτω άκρων. Η ρήξη είναι αποτέλεσμα βλάβης από μικρούς θρόμβους που τραυματίζουν τα τριχοειδή αγγεία κάτω από τα νύχια.  Αυτού του είδους η αλλοίωση είναι συχνά ένδειξη της ενδοκαρδίτιδας, μιας λοίμωξης του λεπτού υμένα που επενδύει εσωτερικά την καρδιά.

Η πιο ευπαθής ομάδα για αυτή την περίπτωση περιλαμβάνει όσους έχουν διαγνωστεί με κάποια μορφή καρδιοπάθειας, έχουν βηματοδότη στην καρδιά ή έχουν εξαιρετικά αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό (π.χ. καρκινοπαθείς που κάνουν χημειοθεραπεία). Η ενδοκαρδίτιδα πρέπει να αντιμετωπιστεί καθώς μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Σε κάθε περίπτωση, για την καλύτερη εξέταση και διάγνωση πρέπει να προσφεύγετε στον ιατρό σας, ώστε να προλάβετε μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία σας.

Μοιραστείτε το