Τι είναι οι ευρυαγγείες και ποιοι οι σύγχρονοι τρόποι θεραπείας τους;

Ευρυαγγείες ονομάζουμε τις μικρές διατεταμένες φλέβες που εμφανίζονται κάτω από την επιδερμίδα. Συνήθως αποτελούν μόνο αισθητικό πρόβλημα, δεν είναι όμως σπάνιες οι περιπτώσεις που προκαλούν ενοχλήματα (μούδιασμα, κάψιμο, πόνο, αίσθημα βάρους, κ.α.). Εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες, στην μέσα και έξω επιφάνεια των μηρών και στην έξω επιφάνεια των κνημών, αλλά και στην περιοχή του προσώπου και τη μύτη. Μπορεί να έχουν κόκκινο, μωβ ή σκούρο μπλε χρώμα και διάφορες μορφές (τριχοειδείς, αραχνοειδείς, θυσανοειδείς κλπ) ενώ η διάμετρός τους μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 3mm.

Γιατί δημιουργούνται οι ευρυαγγείες;

Η δημιουργία ευρυαγγειών έχει πολυπαραγοντική αιτιολογία, συχνότερα όμως αποδίδεται στην κληρονομικότητα, στην καθιστική ζωή, στην παρατεταμένη ορθοστασία και στην εγκυμοσύνη. H μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης των ευρυαγγειών στις γυναίκες συσχετίζεται με την έμμηνο ρύση, την εγκυμοσύνη, τη χρήση ορμονών και αντισυλληπτικών αλλά και σε άλλους, λιγότερο γνωστούς αλλά σημαντικούς λόγους όπως η αυξημένη ευαισθησία των υποδοχέων του δέρματος στις γυναικείες ορμόνες (οιστρογόνα). Σπανιότερο αίτιο δημιουργίας των ευρυαγγειών είναι οι μικροτραυματισμοί των κάτω άκρων, η κακή διατροφή και η χρήση διάφορων μηχανημάτων σε ινστιτούτα αδυνατίσματος (για κυτταρίτιδα, σύσφιξη κλπ.).

Ποιοι είναι οι σύγχρονοι τρόποι θεραπείας των ευρυαγγειών;

Η θεραπεία των ευρυαγγειών πραγματοποιείται στο ιατρείο με φαρμακευτικά μέσα (σκληροθεραπεία) ή με τη χρήση ειδικών laser, ή με συνδυασμό και των δύο παραπάνω μεθόδων. Επιδίωξη όλων των μεθόδων είναι η πλήρης θρόμβωση (κλείσιμο) του αγγείου που συντελεί στην εξαφάνιση των ευρυαγγειών.

Η μικροσκληροθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί σε φλέβες μεγαλύτερες του 1mm, ενδείκνυται για τη θεραπεία ευρυαγγειών με μεσαία και μεγαλύτερη διάμετρο. Πραγματοποιείται με την παρακέντηση της ευρυαγγείας από πολύ λεπτή βελόνα και την έγχυση σκληρυντικής ουσίας (σε μορφή διαλύματος ή αφρού) που εξαφανίζουν την ευρυαγγεία καθώς προξενούν σκλήρυνση (ίνωση) των τοιχωμάτων του αγγείου και διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος. Η μικροσκληροθεραπεία πραγματοποιείται με τη χρήση τοπικού αναισθητικού, είναι καλά ανεκτή από τους ασθενείς αλλά μετά τη θεραπεία χρειάζεται ελαστική επίδεση ή κάλτσα συμπίεσης και προφύλαξη από τον ήλιο. Αυτοί είναι και οι βασικοί λόγοι που η μικροσκηροθεραπεία δεν συνίσταται να πραγματοποιείται κατά τη στους καλοκαιριού. Η μικροσκληροθεραπεία, ανάλογα με το είδος και την έκταση του προβλήματος, στα χέρια ειδικών μπορεί να προσφέρει πολύ καλά αποτελέσματα αποτρέποντας ενδεχόμενες επιπλοκές που μπορεί να υπάρξουν από τη μη ενδεδειγμένη χρήση της.

Τα ειδικά laser διευρύνουν θεαματικά τις δυνατότητες εξάλειψης των ευρυαγγειών και μπορεί να πραγματοποιηθεί να πραγματοποιηθεί με διαφορετικούς τρόπους:

  • Διαδερμική θεραπεία: πραγματοποιείται συνήθως με ειδικά συστήματα laser και ενδείκνυνται για τη θεραπεία πολύ λεπτών ευρυαγγειών (συνήθως κόκκινων με διάμετρο μέχρι 1.5 mm). Η ειδική κεφαλή εστιάζει στην ευρυαγγεία και η αιμογλοβίνη που περιέχεται στο αγγείο απορροφά την υπέρυθρη ακτινοβολία του laser, διακόπτοντας την κυκλοφορία στο αγγείο, χωρίς να επηρεάζει το δέρμα. Συνήθως απαιτούνται 3-4 συνεδρίες.
  • Ε νδοφλεβική θεραπεία: πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία (spray) και με την χρήση μιας ειδικής, τριχοειδούς οπτικής ίνας (200μm) η οποία εφαρμόζει πολύ χαμηλά επίπεδα ενέργειας που σφραγίζουν το αγγείο και εξαφανίζουν την ευρυαγγεία αμέσως χωρίς κίνδυνο αποχρωματισμού ή την ανάγκη επίδεσης. Η τεχνική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε φλέβες μεγαλύτερου μεγέθους (>10mm) αλλά με εφαρμογή πίεσης (περίδεση) για τις επόμενες 7 ημέρες.
  • Θερμοπηξία: με το σύστημα TC3000/Veinwave αποτελεί μια σχετικά νέα μέθοδο με θεαματικά αποτελέσματα στη θεραπεία των ευρυαγγειών με πολύ μικρή διάμετρο (0.1 μέχρι 0.9 mm), της ροδόχρου νόσου (rosacea) και των κόκκινων κηλίδων. Το σύστημα TC3000 / Veinwave παράγει κύματα υψηλής συχνότητας (4 million Hertz) και αποδίδει θερμική ενέργεια που προξενεί εστιασμένη θερμοπηξία. Με τον τρόπο αυτό διακόπτει την κυκλοφορία στο αγγείο και «σβήνει» την ευρυαγγεία χωρίς κανένα κίνδυνο ή βλάβη για το δέρμα ή τους παρακείμενους ιστούς. Η μέθοδος της θερμοπηξίας προσφέρει άμεσα αποτελέσματα (1-2 συνεδρίες), με απόλυτη ασφάλεια και ανώδυνο τρόπο.

Κάθε μια από τις μεθόδους θεραπείας των ευρυαγγειών έχει καλές ενδείξεις αλλά και περιορισμούς (τύπος δέρματος, διάμετρος αγγείου, κατάσταση υγείας του ασθενούς, καιρικές συνθήκες, κ.α.). Η καλή γνώση και ο συνδυασμός των διαθέσιμων τεχνικών επιτρέπουν την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ευρυαγγειών με διαρκέστερα κλινικά και αισθητικά αποτελέσματα.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον αγγειολόγο σας

Μοιραστείτε το