Μια νέα κάψουλα αλλάζει το τοπίο για τους ασθενείς του AIDS!

Η προσπάθεια για την αντιμετώπιση του ιού του ΑΙDS και τη βελτίωση της υγείας των εκατομμυρίων ασθενών σε όλον τον κόσμο εμπλουτίζεται με μια νέα φαρμακευτική κάψουλα, που περιέχει τις ημερήσιες δόσεις μιας εβδομάδας, των φαρμάκων που οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν.

Αμερικανοί επιστήμονες δημιούργησαν μια φαρμακευτική κάψουλα που καταπίνεται μια φορά και περιέχει τις προαναφερθείσες δόσεις των κατάλληλων φαρμάκων.  Η νέα κάψουλα είναι κατασκευασμένη από πολυμερές υλικό με σχήμα άστρου και έχει τη δυνατότητα να παραμείνει στο στομάχι έως δύο εβδομάδες. Οι ασθενείς λαμβάνουν μόνο μια κάψουλα ανά εβδομάδα και ο συνδυασμός των φαρμάκων που περιέχει αποδεσμεύονται σταδιακά μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Η πατέντα αυτή δεν είναι εντελώς καινούρια καθώς στο παρελθόν έχει δοκιμασθεί και για τη θεραπεία της ελονοσίας.

 Οι ειδικοί πιστεύουν πως με αυτόν τον πιο απλό τρόπο λήψης της φαρμακευτικής αγωγής, οι ασθενείς δεν θα παρεκκλίνουν από τις συστάσεις των γιατρών τους και έτσι θα γίνεται απόλυτα σωστά η φαρμακευτική αγωγή. Μελέτες έχουν δείξει ότι μόνο το 30% των ασθενών παίρνουν κανονικά τις δόσεις τους. Επίσης, η κάψουλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους που κινδυνεύουν να εκτεθούν στον HIV, μειώνοντας τον κίνδυνο λοίμωξής τους.

Τα πρώτα τεστ σε χοίρους έδειξαν πως μέσα σε 7 ημέρες η κάψουλα απελευθέρωσε επιτυχώς στο στομάχι των ζώων τα τρία διαφορετικά φάρμακα για τον HIV (dolutegravir, rilpivirine και cabotegravir) ενώ στη συνέχεια η κάψουλα αποσυντίθεται σε μικρότερα τμήματα που βρίσκουν έξοδο από την πεπτική οδό.

Αν και η εισαγωγή των αντιρετροϊκών θεραπειών στη δεκαετία του 1990 έχει βοηθήσει πολύ τη μείωση της θνησιμότητας από τη νόσο του AIDS, κάθε χρόνο προστίθενται περίπου 2,1 εκατομμύρια νέες λοιμώξεις από τον ιό και 1,2 εκατομμύρια θάνατοι.

Η σχετική δημοσίευση της νέας αυτής μεθόδου έγινε στο περιοδικό «Nature Communications» και υπογράφεται από ερευνητές των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ, καθώς και του νοσοκομείου Brigham and Women's της Βοστώνης, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπερτ Λάνγκερ και τον επίκουρο καθηγητή Τζιοβάνι Τραβέρσο.

Μοιραστείτε το