Έρευνα: το αλκοόλ προκαλεί μόνιμες γενετικές βλάβες!

H κατανάλωση αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες έχει συνδεθεί με πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν αφορούν μόνο την ηπατική λειτουργία. Μια νέα έρευνα που βασίσθηκε στη μελέτη πειραματόζωων, έδωσε στους ειδικούς ακόμα έναν σοβαρό λόγο για να επιμείνουν στις συστάσεις για αποφυγή συχνής κατανάλωσης αλκοόλ.

Με βάση λοιπόν τα νέα δεδομένα από το Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τον καθηγητή Κέταν Πατέλ, το αλκοόλ μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στο DNA των βλαστικών κυττάρων, γεγονός που σχετίζεται με την αύξηση της εμφάνισης καρκίνου.

Η μόνιμη γενετική βλάβη  που μπορεί να δημιουργήσει η κατανάλωση αλκοόλ προκαλείται κυρίως από την ακεταλδεΰδη, μια χημική ουσία που παράγεται κατά την επεξεργασία του αλκοόλ από το σώμα. Η ουσία αυτή εξακριβώθηκε πως μπορεί να διασπάσει και να αλλοιώσει τα μόρια του DNA μέσα στη βλαστοκύτταρα του αίματος. Η συνέπεια αυτής της αλλαγής είναι η αναδιάταξη των χρωμοσωμάτων και η μόνιμη τροποποίηση των αλληλουχιών του DNA στα βλαστικά κύτταρα. Η βλάβη στα βλαστοκύτταρα, επισημαίνουν οι ειδικοί, μπορεί να πυροδοτήσει την εμφάνιση καρκινικών κυττάρων.

Η νέα μελέτη έρχεται να συμπληρώσει την επιστημονική πληροφόρηση σχετικά με τον λόγο που το αλκοόλ θεωρείται παράγοντας αύξησης 7 μορφών καρκίνου: στόματος, λαιμού, λάρυγγα, οισοφάγου, μαστού, ήπατος και εντέρου.

«Μερικοί καρκίνοι αναπτύσσονται εξαιτίας της βλάβης του DNA στα βλαστοκύτταρα. Μολονότι κάποιες βλάβες συμβαίνουν κατά τύχη, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τέτοιας βλάβης», δήλωσε ο Πατέλ.

Οι ερευνητές του Εργαστηρίου δημοσίευσαν τα στοιχεία της έρευνάς τους στο περιοδικό «Nature».

Μοιραστείτε το