Δημοφιλές ρόφημα δείχνει να απομακρύνει τον κίνδυνο γλαυκώματος!

Το τσάι είναι μια συνήθεια για πολλούς ανθρώπους κάθε μέρα που ξεκινούν και τελειώνουν την ημέρα τους με ένα ζεστό φλιτζάνι από την αγαπημένη τους ποικιλία. Αυτή η απλή συνήθεια φαίνεται πως μάλλον είναι πολύ σημαντική και για την υγεία των ματιών καθώς μειώνεται ο κίνδυνος γλαυκώματος, σε όσους πίνουν τουλάχιστον ένα ζεστό τσάι μέσα στην ημέρα.

Το συμπέρασμα αυτό ανήκει σε αμερικάνικη ερευνητική ομάδα και δεν φαίνεται να ισχύει για το κρύο τσάι που πολύ συνηθίζουν να καταναλώνουν όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές.

Το γλαύκωμα αυξάνει την πίεση του υγρού στο εσωτερικό του ματιού, κάνοντας έτσι ζημιά στο οπτικό νεύρο και σήμερα θεωρείται από τους οφθαλμίατρους μια από τις βασικότερες αιτίες απώλειας όρασης. Η προχωρημένη ηλικία παίζει ρόλο σε αυτήν την οφθαλμολογική πάθηση αλλά δεν αποκλείεται ο κίνδυνος να παρουσιαστεί ακόμα και στις βρεφικές ηλικίες. Σήμερα υπολογίζεται πως περίπου 57,5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από γλαύκωμα με τον αριθμό αυτόν να αυξάνεται συνεχώς και οι ειδικοί πιστεύουν πως θα φτάσει τα 65,5 εκατομμύρια έως το 2020.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Αν Κόουλμαν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, ανέλυσαν στοιχεία για 1.678 άτομα άνω των 40 ετών, εκ των οποίων τα 84 είχαν διαγνωσθεί με γλαύκωμα. Μοιράστηκαν ημερολόγια και ζητήθηκαν απαντήσεις για το πόσο συχνά και σε ποιες ποσότητες οι ασθενείς έπιναν διάφορα ροφήματα κατά τον προηγούμενο χρόνο. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά όσον αφορά την κατανάλωση τσαγιού καθώς όσοι έπιναν καθημερινά ζεστό τσάι, είχαν κατά μέσο όρο 74% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν γλαύκωμα. Οι ειδικοί πάντως διευκρινίζουν πως πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης και πως απαιτείται διαφορετική διαδικασία για να τεκμηριωθεί η σχέση του τσαγιού με τη πρόληψη του γλαυκώματος, ως σχέση  αιτίας-αποτελέσματος (με επιστημονικούς όρους). Για τη διεξαγωγή  και άλλων, σχετικών συμπερασμάτων  θα πρέπει να είναι και το δείγμα μεγαλύτερο.

«Όσοι πίνουν τσάι, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα ευρήματα είναι προκαταρκτικά και η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να μην αποτρέπει το γλαύκωμα»  τόνισε η Κόουλμαν.

Πάντως τα πρώτα συμπεράσματα δημοσιεύθηκαν στο βρετανικό περιοδικό οφθαλμολογίας "British Journal of Ophthalmology" και αναμένονται νέα, συμπληρωματικά στοιχεία.

Μοιραστείτε το