Ποιες δημοφιλείς τροφές βοηθούν την πνευμονική λειτουργία των πρώην καπνιστών;

Οι καπνιστές που καταφέρνουν τελικά να κόψουν το κάπνισμα μπορούν να επωφεληθούν από την κατάλληλή διατροφή που θα βοηθήσει σημαντικά την πνευμονική τους λειτουργία να ανακάμψει.

Με βάση νέα επιστημονικά στοιχεία, δυο πολύ δημοφιλή τρόφιμα, οι ντομάτες και τα φρούτα, κυρίως τα μήλα, προσφέρουν περισσότερες και καλύτερες δυνατότητες στους πνεύμονες για να λειτουργήσουν καλύτερα. Με απλά λόγια, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι ντομάτες και τα φρούτα βοηθούν στην βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων που έχουν υποστεί βλάβες από το κάπνισμα!

Η μελέτη διεξήχθη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins Bloomberg και σύμφωνα με αυτήν οι ενήλικες που κατά μέσον όρο έτρωγαν περισσότερες από δύο ντομάτες ή περισσότερες από τρεις μερίδες φρέσκων φρούτων και λαχανικών ημερησίως είχαν μια πιο αργή μείωση της λειτουργίας των πνευμόνων σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο από μία ντομάτα ή λιγότερο από μία μερίδα φρούτων, αντίστοιχα, σε καθημερινή βάση.

Η δυσλειτουργία των πνευμόνων είναι μια πολύ επικίνδυνη περίπτωση που σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, των καρδιακών παθήσεων και του επικίνδυνου καρκίνου του πνεύμονα. «Μια διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία φυσικής γήρανσης του πνεύμονα ακόμα και αν δεν έχετε καπνίσει ποτέ», δήλωσε η Vanessa Garcia-Larsen, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και βοηθός καθηγητή στο Τμήμα Διεθνούς Υγείας του Bloomberg.

Τα στάδια της μελέτης

Η επικεφαλής ερευνήτρια και η επιστημονική της ομάδα μελέτησαν τη διατροφή αλλά και την κατάσταση των πνευμόνων σε περισσότερους από 700  ενήλικες από τη Γερμανία, τη Νορβηγία και την Μ. Βρετανία το 2002 και πραγματοποίησαν δοκιμές πνευμονικής λειτουργίας στην ίδια ομάδα συμμετεχόντων 10 χρόνια αργότερα. Κατέληξαν πως η διατροφή και η πνευμονική λειτουργία των πρώην καπνιστών έχουν μια στενή και ενδιαφέρουσα σχέση.

Συγκεκριμένα υπήρχε περίπου 80 ml πιο αργή πτώση στην πνευμονική λειτουργία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας, εκείνων των πρώην καπνιστών, των οποίων η διατροφή ήταν εξαιρετικά πλούσια σε ντομάτες και φρούτα όπως τα  μήλα.

«Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων σε τακτική βάση μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της φυσικής πτώσης της πνευμονικής λειτουργίας με το πέρασμα του χρόνου. Μπορεί να βοηθήσει ακόμη και στην αποκατάσταση των βλαβών που προκαλούνται από το κάπνισμα», δήλωσε η Garcia-Larsen.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο μηνιαίο τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης European Respiratory Journal.

Μοιραστείτε το