Διαβήτης και παχυσαρκία εκτοξεύουν τα ποσοστά του καρκίνου παγκοσμίως!

Ο διαβήτης και η παχυσαρκία είναι οι δυο αιτίες που ευθύνονται για το 5,9% των νέων περιστατικών καρκίνου παγκοσμίως.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μιας νέας, διεθνής επιστημονικής μελέτης η οποία επεδίωξε να μετρήσει το ποσοστό του καρκίνου που προκαλείται από αυτές τις δύο ασθένειες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιευθήκαν στην έγκριτη επιθεώρηση Lancet, το 3,9% όλων των νέων καρκίνων (περίπου 544.300 περιστατικά ετησίως) σχετίζονται με τον υψηλότερο του κανονικού δείκτη μάζας σώματος (άνω του 25), ενώ το 2% των καρκίνων (280.100 περιστατικά) σχετίζονται με το διαβήτη. Ο αριθμός πίσω από αυτά τα ποσοστά φθάνει τα  800.000 περιστατικά, με τις γυναίκες να προηγούνται των ανδρών (περίπου 497.000 έναντι 296.000). Οι καρκίνοι τους ήπατος, του παχέος εντέρου, του μαστού και του ενδομητρίου είναι αυτοί με το μεγαλύτερο αναλογικά αριθμό νέων περιστατικών που συνδέονται με το διαβήτη και την παχυσαρκία.

Στην ομάδα των ερευνητών που βρίσκονται πίσω από αυτή την μελέτη υπάρχει και μια ελληνική συμμετοχή- ο ελληνικής καταγωγής Βασίλης Κόντης του Τμήματος Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου.Ο επικεφαλής της ομάδας και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες ανέλυσαν στοιχεία για 12 είδη καρκίνου σε 175 χώρες.

Τα νούμερα έδειξαν πως 422 εκατομμύρια ενήλικοι έχουν διαβήτη και 2,01 δισεκατομμύρια είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, δυο καταστάσεις που είναι υπεύθυνες για την εκδήλωση κάποιων μορφών καρκίνου.Το δυσάρεστο είναι πως τα ποσοστά της παχυσαρκίας αυξάνονται συνεχώς σε παγκόσμιο επίπεδο, ακόμα και σε μικρές ηλικίες, όπως και αυτά τα διαβήτη. Με βάση αυτά τα στοιχεία, οι επιστήμονες αναμένουν ότι θα αυξηθεί το ποσοστό των καρκίνων που θα σχετίζονται με αυτές τις δύο αιτίες. Η αύξηση έως το 2025 εκτιμάται ότι θα είναι πάνω από 30% στις γυναίκες και 20% στους άνδρες!

Το ζήτημα φαίνεται να αφορά περισσότερο τις ανεπτυγμένες δυτικές χώρες (38,2%) και στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας (24,1%).

Μοιραστείτε το