Νέα δεδομένα για την εφηβική κατάθλιψη!

Η κατάθλιψή είναι μια από τις μάστιγες της εποχής, με θύματα  πια ανθρώπους κάθε ηλικίας. Έρευνα αποδεικνύει πως ορισμένοι  έφηβοι που έχουν πατέρα που έχει περάσει κατάθλιψη, είναι πιθανό και οι ίδιοι να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης στα 13-14 χρόνια τους.

 Το συμπέρασμα ανήκει σε ερευνητική ομάδα επιστημόνων στη Βρετανία με επικεφαλής τη δρα Τζέμα Λιούις του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχιατρικής The Lancet Psychiatry. Στην έρευνα συμμετείχε και η ελληνικής καταγωγής καθηγήτρια αναπτυξιακής ψυχολογίας Ειρήνη Φλουρή του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης του UCL.

Οι ειδικοί ανησυχούν ιδιαίτερα για τα περιστατικά της κατάθλιψης στην αρχή της εφηβείας που πληθαίνουν και, ενώ στο παρελθόν ένα μεγάλο ποσοστό είχε επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην κατάθλιψη της μητέρας και στην κατάθλιψη των παιδιών, νέα, χρήσιμα δεδομένα έρχονται στο φως για την αιτία της νόσου. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που εξακριβώνεται πως κάτι ανάλογο ισχύει και με τους πατέρες, ανεξάρτητα αν  η μητέρα πάσχει από κατάθλιψη ή όχι.

Τα στοιχεία που ανέλυσαν οι Βρετανοί επιστήμονες αφορούσαν περίπου 14.000 οικογένειες και μελετήθηκε εκτενώς η ψυχική κατάσταση των γονιών και εκείνη των παιδιών τους ,τόσο στην προεφηβική ηλικία όσο και στην εφηβική ηλικία. Οι προσπάθειες λοιπόν να ανιχνευθεί η κατάθλιψη σε αυτές τις ηλικίες  θα πρέπει να επικεντρώνονται στην εμπλοκή και των δυο γονιών και όχι περισσότερο στη μητέρα ισχυρίζονται τώρα οι ψυχίατροι.

«Υπάρχει μια συχνή παρανόηση ότι οι μητέρες είναι πιο υπεύθυνες για την ψυχική υγεία των παιδιών τους και ότι οι πατέρες έχουν λιγότερη επιρροή. Όμως η έρευνά μας δείχνει ότι η σχέση ανάμεσα στην κατάθλιψη του γονιού και του εφήβου δεν σχετίζεται με το φύλο του πρώτου» δήλωσε χαρακτηριστικά η δρ Λιούις

Μοιραστείτε το