Ο γάμος κρατάει την άνοια μακριά!

Η άνοια πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμιο, με το Αλτσχάιμερ είναι η πιο γνωστή μορφή άνοιας που απειλεί κυρίως τους ηλικιωμένους ανθρώπους. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι 1 στους 3 άνω των 65 ετών θα αναπτύξει άνοια, ενώ το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Από αυτά τα δυσοίωνα στατιστικά φαίνεται πως ξεφεύγουν, σε ένα μεγάλο ποσοστό, οι παντρεμένοι. Mια νέα επιστημονική μελέτη από τη Βρετανία υποστηρίζει πως οι παντρεμένοι κρατάνε την άνοια μακριά ενώ οι εργένηδες και οι χήροι-όχι οι διαζευγμένοι- κινδυνεύουν περισσότερο από τη νευροκεκφυλιστική ασθένεια.

Tα στοιχεία προήλθαν από τη μετα-ανάλυση 15 δημοσιευμένων μελετών που αφορούσαν περισσότερους από 800.000 σε τρεις ηπείρους, Aμερική, Ευρώπη και Ασία Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Αντριου Σόμερλαντ του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου, τόνισε πως με βάση τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η ομάδα του, οι ανύπαντροι έχουν κατά μέσο όρο 42% μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν άνοια στο μέλλον σε σχέση με τους παντρεμένους, ενώ οι χήροι 20%. Πρέπει πάντως να σημειωθεί πως δεν διαπιστώθηκε αυξημένος κίνδυνος για τους χωρισμένους.

Μια πιθανή εξήγηση είναι το γεγονός πως οι παντρεμένοι υιοθετούν καλύτερες συνήθειες τόσο στη διατροφή τους, όσο και στον γενικότερο τρόπο ζωής π.χ καπνίζουν και πίνουν λιγότερο ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός ως ο ένας σύντροφος φροντίζει τη υγεία του άλλου και μαζί υιοθετούν μια ποιοτικότερη καθημερινότητα. Άλλοι λόγοι που παίζουν ρόλο είναι και η κατανομή των οικονομικών βαρών, η οποία  ενισχύει την νοητική και φυσική υγεία μειώνοντας το άγχος.

Οι ειδικοί πάντως προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να θεωρούμε την άνοια ως μία αναπόφευκτη επίπτωση της ηλικίας και των γηρατειών αλλά να φροντίζουμε με τον υγιεινό τρόπο ζωής μας να κρατάμε τον εγκέφαλό μας υγιή.

Μοιραστείτε το