Το είδος της ημικρανίας που είναι ύποπτο για εγκεφαλικό επεισόδιο!

Οι ημικρανίες είναι πολύ συχνές στον γενικό πληθυσμό και, όταν δεν κρύβουν κάποιο παθολογικό αίτιο, προκαλούνται από κοινές αιτίες όπως το άγχος, ο κακός ύπνος, η κούραση, κ.α.

Υπολογίζεται πως οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο από τους άνδρες και μάλιστα από πολύ νωρίς, πιο συγκεκριμένα από την εφηβεία ή τα πρώτα ενήλικα χρόνια της ζωής τους.

Στα συμπτώματα πρέπει να προστεθεί και η περίπτωση όπου 1 στους 3 πάσχοντες θα  εμφανίσει αύρα, δηλ. μια σειρά από νευρολογικά συμπτώματα που έρχονται πριν από τον χαρακτηριστικό πόνο. Όσοι πάσχουν από αύρα, συνήθως διαμαρτύρονται για διαταραχές στην όραση όπως φωτεινά ή μαύρα στίγματα, σπινθηρισμούς, «ράγισμα» στην εικόνα που βλέπουν, «τυφλά» σημεία κ.α. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ολιγόλεπτα αλλά μπορεί να διαρκέσουν και 20 λεπτά. Αμέσως μετά από αυτά τα συμπτώματα ακολουθεί η ημικρανία ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις που, κάποιοι μπορεί να ταλαιπωρηθούν ακόμα περισσότερο, και να νιώθουν μούδιασμα σε ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος τους (π.χ. χέρια)

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία μελέτησαν τη σχέση της αύρας με τον πονοκέφαλο και κατέληξαν πως αυτή η συσχέτιση μπορεί να είναι σημάδι πως κάποιος διατρέχει αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από το εθνικό αρχείο της Σουηδίας για τους διδύμους και παρακολούθησαν 53.000 δίδυμα για μια περίοδο 12 ετών. Το 16,2% των ατόμων του δείγματος έπασχε από ημικρανίες και το 6,7% από ημικρανίες με αύρα. Αυτά τα 12 χρόνια, υπολογίστηκε πως 1.297 άτομα υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η Μαρία Λαντς, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Κλινικής Νευροεπιστήμης του Ινστιτούτου Καρολίνσκα δήλωσε μετά το πέρας της έρευνας πως  «δεν προέκυψε αύξηση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο στα άτομα με ημικρανία χωρίς αύρα. Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για τους πάσχοντες από ημικρανία με αύρα, αν και ο κίνδυνος αυτός ήταν μικρότερος από αυτόν που έχει προκύψει από προηγούμενες μελέτες». Αυτό που αξίζει να τονίσουμε είναι πως τα ευρήματα δεν επηρεάστηκαν από άλλους ύποπτους και συνηθισμένους παράγοντες για εγκεφαλικό, όπως το κάπνισμα ή οι υψηλές τιμές της πίεσης του αίματος.

Τέλος, η ημικρανία με αύρα, μπορεί να είναι ένδειξη και για καρδιαγγειακά νοσήματα σε άντρες και γυναίκες, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Όσλο.

Η επιστημονική επιθεώρηση «Brain» δημοσίευσε την έρευνα για τη σχέση της εν λόγω ημικρανίας με το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μοιραστείτε το